Jak a kdy sklízet zahradní bylinky
Jak a kdy sklízet zahradní bylinky | rady a tipy. Bylinky na zahradě nejčastěji pěstujeme, abychom je mohli v čerstvém stavu využít v kuchyni k dochucení či dozdobení pokrmů. Pokud je chcete zpracovat a uchovat i pro zimní měsíce, můžete si je nasušit, zamrazit či naložit do oleje, octa nebo soli, případně si z nich vyrobit tinktury a jiné přírodní léky. Jak a kdy nejběžnější zahradní bylinky sklízet, se dozvíte v následujícím článku.
Co je potřeba
Viz další kroky
Kopr – Nať kopru vonného se sklízí, dokud rostlina nezačne kvést (nejlépe o výšce zhruba 15 – 20 centimetrů). Posléze můžeme sbírat květy, které se používají při zavařování, a semena, jež je možné využít k léčebným účelům nebo jako koření. Kopr lze průběžně zasévat asi každé 3 týdny, poté je možné sklízet čerstvou nať po celé léto.
Libeček – Libeček je výrazná aromatická bylina vhodná zejména k dochucování polévek. Její listy je možné sbírat po celou dobu vegetace (je také žádoucí rostlinu pravidelně zastřihovat, aby stále vyrůstaly mladé listy). Pokud si chcete bylinku nasušit, nať skliďte nejlépe v období června či července. Dají se sbírat také kořeny a semena libečku.
Oregano – Nezdřevnatělá nať a lístky oregana neboli dobromysli se sklízí (nejlépe nožem či srpem) od dubna až doby, než rozkvete. Kvetoucí nať pro léčebné účely pak sbíráme a sušíme během července a srpna.
Rozmarýn – Listy rozmarýnu lékařského se dají opět sbírat během celého vegetačního období. Větvičky ostříhané bez zdřevnatělých částí ještě před rozkvětem se dají sušit nebo naložit do octa či oleje.
Bazalka – Sklizeň bazalky je vhodné provést před rozkvětem, poté rostlina znovu obroste a na podzim ji můžeme sklidit znovu. Čerstvé lístky pro okamžité využití trháme kdykoliv během vegetace. Lístky je lepší zamrazit, uchovají si více ze svého aroma.
Tymián – U tymiánu obecného sbíráme lístky, konce výhonků i celé větvičky s květy v období od května až do září. Poslední sklizeň provedeme během září, aby se rostlina stihla připravit na zimu. Dá se snadno sušit, nebo jej zkuste naložit do vinného octa.
Majoránka – Majoránku k sušení sklízíme ještě před rozkvětem. Ostříháme ji zhruba 5 centimetrů nad zemí a poté znovu obroste. Sklizeň je tedy možné zopakovat a na podzim se následně sklidí celá rostlina. Listy samozřejmě sbíráme také průběžně pro okamžitou spotřebu.
Levandule – Levanduli lékařskou sklízíme za slunného dne v okamžiku, kdy květy nejsou ještě plně rozvité. Stonky stříháme nad zdřevnatělou částí rostliny.
Meduňka – Meduňku lékařskou sklízíme opět podle potřeby. Během sezóny ji několikrát seřízneme asi 10 centimetrů nad zemí nejlépe ještě před rozkvětem. Opakovaně obrazí a je tedy možné ji sklízet vícekrát.
Máta – Čerstvé lístky máty peprné používáme po celé vegetační období. Nať pro sušení či zamražení sklidíme ještě před rozkvětem.
Diskuze k článku