Jak zpracovat ředkvičku i s listy | recepty
Jak zpracovat ředkvičku i s listy | recepty na zapékané ředkvičky, salát, pesto, dip, máslo. Ředkvička je předzvěstí opravdového jara, je první sklízenou zeleninou ve skleníku nebo na zahrádce. Pěstuje se v několika odrůdách vzájemně se lišících tvarem i barvou. Ředkvička se nejčastěji uplatňuje v kuchyni syrová, přidává se do salátů, dipů nebo se konzumuje na chlebu s máslem či ve formě pomazánek. Věděli jste, že i nať (mmch. plná vitamínů) se dá zpracovat a vyrobit z ní chutné pesto? Zajímavou chuť má ředkvička pečená v troubě. Jak na to, a nejen to, se dočtete v dnešním článku.
Co je potřeba
Ředkvičkový salát
- 4 svazky červených kulatých ředkviček
- 4 vařená vejce nakrájená na kostičky
- lžíce dijonské hořčice
- 1 střední červená cibule
- 2 lžíce petrželové nati
- 100 g majonézy
- 4–5 sladkokyselých okurek
- 2 lžíce kaparů
- pepř
- sůl
- lžíce olivového oleje
- ocet nebo citronová šťáva
Zapékané ředkvičky
Ředkvičky nakrájejte na čtvrtky, obalte ve směsi soli, pepře a oleje. Rozložte je na pekáč a upečte při 200 °C do poloměkka. Upečené nechte vychladnout. Z majonézy, hořčice, nakrájené cibule a okurek, citronové šťávy, kaparů a petržele připravte dresink. Vychladlé ředkvičky promíchejte s vejci a dresinkem, podle chuti dosolte a dokořeňte. Podávejte s pečivem.
Ředkvičkové pesto
Z mladých jemných listů ředkvičky připravte pesto, které je chutným doplňkem k rybám, kuřecímu masu, těstovinám a bramborám. Listy je škoda vyhazovat, mají vysoký podíl vitaminu C, vápníku a antioxydantů. Listy umixujte s olivovým olejem, česnekem a parmezánem. Listy mají štiplavou pepřovou chuť, přidejte k nim mandle, pistácie, slunečnici nebo makadamiové ořechy. Dochuťte citronovou šťávou. Poměr ingrediencí zvolte podle sebe, je zbytečné udávat přesný rozpis. Nejlépe chutná pesto připravené tzv. „od oka“.
Diskuze k článku