Jak zpracovat houbu Špičku obecnou
Letos je mimořádně příznivé počasí a tak v hojné míře roste mnoho druhů hub. Nemusíte ani chodit do lesa, houbička, kterou vám chci představit a nabídnout dva recepty na její využití, roste na loukách a v zahradách. Je to Špička obecná, lidově trávnička, meznička, tanečnice, řebíček.
Co je potřeba
Neuvádím přesné množství surovin, volte podle sebe, potřebujete jen:
- vařené brambory
- špičky
- kousek másla
- jarní cibulku
- vejce
- pepř
- sůl
Atlasy hub uvádějí, že špičky naleznete od května do listopadu po deštích, zejména mimo les. Podaří-li se vám je najít, máte vyhráno. Většinou rostou ve větším množství pohromadě v trávě.
Objevují se v tzv. čarovných kruzích, je to dobře vidět na fotografii, houby rostou po okraji kruhu, kde je tmavší tráva. Houby v horku zasychají, nehnijí. Po dešti se „vzpamatují“.
Naučte se ji znát, využijte literaturu nebo mykologické poradny. Neznalý houbař ji může zaměnit za jiný druh. Vyplatí se naučit ji poznávat, patří mezi tužší houby a chutná opravdu dobře. Ještě doplním, že do jídel se dává jen klobouk, třeň je tuhý.
Tipy
Jedním z poznávacích znaků houbičky je pružný nelámavý třeň. Lze na něm uvázat uzel.
Recepty:
Jak uvařit polévky s houbami | 3 recepty
Varování
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku