Jak zapéct brambory s houbami | recept
Jak zapéct brambory s houbami | recept. Následující recept je na rychlé jídlo, které přijde vhod o dovolené nebo ve dnech, kdy se nám nechce nic složitého připravovat. Základem je, aby v lesích rostly houby. Na námitku, že v supermarketech rostou houby celý rok, rovnou odpovídám, že pro chutný výsledek jsou důležité lesní voňavé houby. S pěstovanými žampiony nebo hlívou to nebude ono.
Co je potřeba
- 1 kg brambor
- 500 g hub
- sůl
- pepř
- tymián, oregano (dobromysl) nebo majoránka
- česnek
- olej
- strouhanka
- smetana
Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Brambory mohou být i uvařené z předešlého dne. Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky. Houby očistíme, vykrájíme poškozená místa a nakrájíme na větší kousky. Houby při dušení pustí vodu a hodně zmenší objem, proto se krájejí větší kusy. Na druhu hub nezáleží, vezměte ty, co dobře znáte. Pro zkušenější houbaře doporučuji bedly, muchomůrky růžovky nebo různé druhy holubinek.
Na pánvi rozehřejeme olej a do rozpáleného vložíme česnekové plátky. Osmahneme je dorůžova a přidáme houby. Houby osolíme a přidáme mletý pepř. Mícháme dokud houby nepustí vodu. Když houby pustí vodu, několik minut je dusíme a pak šťávu zaprášíme hladkou moukou. Promícháme několik minut a sejmeme z plotýnky.
Zapékací nádobu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Z alobalu si můžeme vytvarovat nádoby různých velikostí a tvarů. Začneme vrstvit jednotlivé suroviny. První vrstvu tvoří brambory na plátky, na ně rozprostřeme houbovou směs a na ni opět brambory. Střídáme do spotřebování všech ingrediencí. Před poslední vrstvou brambor posypeme houbovou vrstvu zelenými bylinkami.
Diskuze k článku