Jak využít ptačinec žabinec | rady a tipy
Jak využít ptačinec žabinec | rady a tipy. Ptačinec žabinec (ptačinec prostřední, latinsky Stellaria media) je jednoletá bylina, se kterou se často setkáváme na zahrádce a považujeme ji za plevel. Byla by však škoda tento plevel pouze vyhodit na kompost, neboť najde uplatnění jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství, ale i při pěstování zeleniny či chovu drůbeže. Tipy, jak využít ptačinec žabinec, naleznete na následujících řádcích.
Co je potřeba
Viz další kroky
Ptačinec žabinec roste na záhonech, ve vlhčích koutech zahrady i ve volné přírodě. Lze jej nalézt od brzkého jara, při příznivých podmínkách klidně i během zimy, poslouží tedy jako snadno dostupný zdroj vitamínů (např. vitamínu C a E), minerálů (obsahuje např. draslík, hořčík, vápník, zinek a fosfor) a dalších cenných látek, kterých můžeme mít zejména v zimním období nedostatek. Pokud si zapamatujete místo výskytu této léčivky, snadno ho pak najdete i pod sněhem.
Léčivé účinky ptačince žabince jsou následující:
- Čistí krev, podporuje krvetvorbu a funkci jater a žlučníku
- Zvyšuje imunitu a urychluje metabolismus (což oceníte zejména při hubnutí)
- Má příznivý vliv na nervový a kardiovaskulární systém
- Povzbuzuje činnost ledvin
- Pomáhá proti kocovině, napomáhá trávení
- Působí proti kašli, odhleňuje
- Zevně se používá při revmatických bolestech, hemoroidech a k hojení kůže – zmírňuje svědění, podporuje léčbu atopického ekzému, lupénky a dalších kožních potíží
Pro léčebné účely sbíráme kvetoucí nať i lístky. Čaj lze připravit z čerstvé bylinky – použijeme asi hrst natě či z bylinky sušené (zhruba 2 lžičky sušené drogy). Bylinu zalijeme 500 ml vroucí vody a necháme 5 minut louhovat v přikryté nádobě. Poté scedíme a čaj popíjíme během dne.
Zevně se ptačinec nejčastěji používá ve formě koupelí a obkladů.
Ptačinec žabinec se hodí také pro výrobu domácí přírodní kosmetiky – např. pleťovou masku pro regeneraci pleti získáte rozmixováním čerstvé nati žabince s trochou zakysané smetany. Masku naneseme na vyčištěnou pleť obličeje a dekoltu, necháme působit asi 20 minut a poté pleť omyjeme teplou vodou a případně ošetříme pleťovým krémem.
Kvetoucí nať a lístky můžeme zužitkovat také v kuchyni jako divoké koření, hodí se k přípravě jarních salátů, nádivek, pomazánek a polévek nebo jako příloha k masu či jen tak k posypání chleba s máslem.
V neposlední řadě - z čerstvé nati ptačince velmi snadno vyrobíme výborné hnojivo, které ocení zejména okurky, rajčata, ale i jiné druhy zeleniny. Stačí několik hrstí čerstvé nati zalít teplou vodou a důkladně rukou promačkat, dokud tekutina nezíská výraznou zelenou barvu. Zeleninu poté touto tekutinou zalijeme, případně ji použijeme jako postřik.
Tipy
Tato bylinka je velmi vhodná pro papoušky, venkovní ptactvo i domácí drůbež, pomáhá jim totiž s trávením a zlepšuje jejich zdravotní stav.
Pro léčebné účely se hodí i šťáva z čerstvé nati ptačince žabince. Užíváme ji po dobu jednoho týdne v malém množství – 3× denně 1 čajovou lžičku. Připravuje se rozmixováním či odšťavněním nati smíchané s trochou vody.
Diskuze k článku