Jak využít zemědým lékařský | alternativní medicína
Jak využít zemědým lékařský | alternativní medicína. Zemědým lékařský je druh plevele, jenž však oplývá celou řadou výrazných léčivých účinků – pomůže vám třeba při nejrůznějších kožních potížích. Tuto bylinku používali k léčebným a magickým účelům již ve starověku. Pokud byste se rádi dozvěděli více o jejím využití, určitě si projděte následující odstavce.
Co je potřeba
Viz další kroky
Zemědým lékařský patří mezi jednoleté rostliny. Roste na polích, v příkopech, na rumištích, ale i v parcích a zahradách. Sbíráme celou kvetoucí nať (rostlina je léčivá celá, vyjma kořene) v období od května do července. Bylinku sušíme na stinném a větraném místě v tenkých vrstvách nebo zavěšenou ve svazcích.
Zemědým lékařský má následující léčivé účinky:
- Čistí krev, má příznivý vliv na její srážlivost, užívá se též při anémii.
- Příznivě působí na stav pleti, pomáhá proti akné, ekzémům, vyrážkám a dalším kožním problémům.
- Zmírňuje křeče, podporuje trávení, zlepšuje činnost jater a vylučování žluči, zrychluje metabolismus a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Slouží též jako prevence před vznikem žlučových kamenů.
- Má mírné močopudné a projímavé účinky, snižuje hladinu krevního tlaku, tiší migrény.
Vnitřně se zemědým nejčastěji užívá ve formě nálevu, který připravíme zalitím 1 čajové lžičky sušené bylinky 250 ml vroucí vody. Čaj necháme 10 minut louhovat, poté jej scedíme. Pije se 2–3×denně. Nálev se dá použít také k omývání a čištění pleti.
Pro zevní využití se připravuje silný odvar. Asi 4 lžíce sušené byliny zalijeme 250 ml vody, přivedeme ji k varu a 3 minuty povaříme. Poté necháme dalších 10 minut vylouhovat. Odvar se používá zejména pro přípravu obkladů na ekzémy a další kožní potíže. Odvar můžeme přidat i do sedací koupele proti hemoroidům.
Tipy
Z čerstvé či sušené bylinky lze vyrobit i domácí tinkturu.
Varování
Užívání zemědýmu není vhodné pro těhotné a kojící ženy a pro malé děti.
Vzhledem k tomu, že je rostlina mírně jedovatá, užíváme ji pouze v omezeném množství. Je lepší přidat ji do směsi.
Diskuze k článku