Jak využít jarní bylinky
Jak využít jarní bylinky | rady a tipy. Možná jste již na sobě pocítili příznaky biologického jara, které začalo 15. února. Jedním z těchto příznaků může být touha po čerstvých bylinkách a zelených potravinách. Pokud zrovna není půda pokryta vrstvou sněhu, můžete již nyní sem tam nalézt známky toho, že jarní bylinky začaly růst. V našem článku se dozvíte, jaké bylinky můžete na jaře v přírodě najít a jak je využít.
Co je potřeba
Bylinky viz další kroky
Mezi nejuniverzálnější a zároveň nejúčinnější léčivé jarní bylinky patří bezesporu kopřiva dvoudomá. Tato léčivá rostlina vyrůstá brzy na jaře a má téměř zázračné účinky při jarní očistě těla. Čaj z kopřivy dvoudomé připravíte následujícím způsobem: 2 lžíce čerstvých lístků kopřivy zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vylouhovat. Užívejte jej nejlépe 2x denně po dobu maximálně 2 týdnů, kopřiva má velmi silný očistný účinek na ledviny. Čaj z kopřivy čistí krev, pomáhá při chudokrevnosti, zlepšuje látkovou výměnu, podporuje tvorbu mateřského mléka, léčí onemocnění močových cest, zlepšuje ekzém a odstraňuje sennou rýmu.
Čerstvé listy kopřivy se dají využít také pro přípravu jarních nádivek, polévek, jako náhrada špenátu. Hodí se také do jarního smoothie.
Další jarní bylinkou je smetanka lékařská, vytrvalá rostlina s řadou léčivých účinků. Mladé listy smetanky lékařské neboli pampelišky můžete přidat do jarních salátů. Listy obsahují velké množství vitamínu C, vitamíny skupiny B, vitamín A, draslík, vápník a další cenné látky. Navíc mají močopudné účinky, čímž pozitivně působí na funkci jater a ledvin. Jsou velmi vhodné (i ve formě čaje) při jarních detoxikačních kúrách.
Sedmikráska chudobka není jen krásná růžovobílá květina. Tato bylinka, která často kvete již v únoru, byla dříve považována za všelék. A není se čemu divit, sedmikráska díky obsahu mnoha cenných látek pročišťuje organismus, bojuje s nachlazením a onemocněními dýchacích cest, zlepšuje trávení atd. Užívá se ve formě čaje připraveného zalitím 1 lžičky čerstvých květů 250 ml vroucí vody a jejich následným 10minutovým vyluhováním.
Čerstvé květy i listy můžete přidat také do salátů, polévek, jarní nádivky či jen tak na chléb s máslem.
Medvědí česnek neroste všude, naleznete jej nejčastěji na vlhčích, stinných místech v listnatých porostech. Můžete si jej také snadno vypěstovat na zahradě. Medvědí česnek, jednu z nejsilnějších jarních bylinek, v kuchyni používejte nejlépe čerstvý, abyste co nejlépe zužitkovali veškeré vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Významný je zejména obsah vitamínu C a antibakteriálního allicinu, který zvyšuje imunitu, léčí nachlazení, chřipku, angínu a mnohá další onemocnění. Tato rostlina dále mimo jiné bojuje s poruchami trávení, snižuje krevní tlak, detoxikuje organismus a dodává energii. Do jídel ji přidávejte až na konci vaření, hodí se do pomazánek, smoothie, bylinkového másla či špenátu.
Popenec břečťanovitý je velmi jemná bylinka, která se dá pro svou příjemnou vůni a originální chuť používat jako koření. Bonusem je pak přínos pro naše zdraví. Popenec pomáhá léčit průjmová onemocnění, bojuje s kašlem a dalšími chorobami dýchacích cest, podporuje trávení a čistí krev. Můžete ji přidat do pomazánek, bramborového salátu, do zeleninových placiček, karbanátků, hodí se také na chléb s máslem.
Varování
- Bylinky v přírodě sbírejte na čistých místech mimo dosah silnice.
- Medvědí česnek sbírejte mimo chráněná území a sběr provádějte pokud možno co nejšetrněji. Listy při sběru snadno poznáte podle česnekové vůně.
- Užití jednotlivých bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku