Jak využít jalovec nejen pro zdraví | recept na likér
Jak využít jalovec nejen pro zdraví | recept na likér. Jalovec se vyskytuje v několika druzích, z nichž některé jsou zákonem chráněné. Proto mějte před sběrem na paměti, že neznalost zákona neomlouvá a raději si předem prostudujte příslušnou literaturu.
Jalovec (Juniperus communis) se využíval už ve starověku pro své léčivé účinky. I dnes se tento keř nebo i strom uplatní nejen v léčitelství, ale i v kuchyni. V léčitelství se využívají plody – jalovčinky (bobulovité šišky), listy i dřevo. V kuchyni se jalovčinky přidávají do marinád, paštik, do omáček či pro zlepšení chuti do kysaného zelí a červené řepy. Větvičky a bobule se také uplatní při uzení a výrobě klobás. Nesmíme zapomenout ani na jalovcové víno a pálenku. Jalovčinky jsou jednou ingrediencí v borovičce, při výrobě ginu se uplatňují jalovcové větvičky. Borovička je alkohol vyráběný z destilátu z jalovcových bobulí a protože je původem slovenská, odtud matoucí název borovička. Jalovčinkám se na Slovensku totiž říká borievky.
Jak a kdy sbírat a co jsou to jalovčinky?
Plodem jalovce je bobulovitá šiška (jalovčinka), která je první rok zelená a dozrává druhým až třetím rokem. Čím tmavší má barvu, tím je zralejší, zcela zralé jsou ty téměř černé. Na jalovci se vyskytují jak zelené, tak i zralé plody současně. Bobule si uchovávají léčivé vlastnosti až tři roky. Sbírejte je na konci září, nejlépe po prvních mrazících. Při jejich sběru je nutná opatrnost, jehličky jsou velmi pichlavé.
Jak jalovec využít při alternativní léčbě?
Jalovec se používá jako podpůrná léčba při mnoha nemocech, uvedu jen několik příkladů.
Vnitřně: cukrovka, dna, močové kameny, onemocnění močových cest, kornatění tepen…
Zevně: dermatózy, bolesti zubů, nehojící se rány, akné…
Jalovec lze používat i při dezinfekci v domácnosti.
Přípravky z jalovce nesmějí užívat lidé s onemocněním ledvin, děti, těhotné a kojící ženy. U citlivých osob se může vyskytnout alergická reakce i při zevním užívání.
Jak připravit léčivé jalovcové víno?
Dva recepty na léčivé víno
1. Rozdrťte 30 g zralých plodů,přidejte 15 nasekaných jalovcových větviček, zalijte litrem bílého vína a přiveďte k varu. Ihned odstavte, nechte 4 dny macerovat, přeceďte, přidejte 30 g cukru a promíchejte. Pijte jednu stopku denně pro zlepšení chuti k jídlu, posílení organismu, jako močopudný lék a při zvýšené teplotě.
2. 7,5 g jalovčinek utlučte, přidejte 7,5 g bílé hořčice a zalijte litrem bílého vína. Macerujte 5 dní, přelijte do láhve a užíváme 2× denně stopku na posílení žaludku.
Jak připravit domácí jalovcový likér?
- 100 ml zelených jalovčinek
- 150 ml zralých jalovčinek
- 1 kg krupicového cukru
- 1 l 80% konzumního lihu
- 1 l vody
Jalovcové plody vložte do síta a pečlivě propláchněte vodou. Okapané jalovčinky nasypte do sklenice, zalijte 500 ml lihu, sklenici uzavřete a 14 dní nechte stát při pokojové teplotě.
Svařte litr vody s kilogramem cukru na sirup. Nechte ho před dalším krokem vychladnout.
Vyluhovaný jalovec sceďte přes plátýnko a kuličky v něm vymačkejte.
Cukrový sirup promíchejte s výluhem z bobulí, zbylými 500 ml lihu a nechte zakryté 24 hodin odstát.
Pak opatrně přelijte do uzavíratelných lahví a na chladném a tmavém místě nechte odležet 4 týdny.
Pijte s mírou.
Diskuze k článku