Jak vyrobit celerový džus | recept
Celerový džus – recept. Celer – buclatá kořenová zelenina, vysoce ceněná pro velké množství vitamínů a minerálů, je elixír zdraví. Silné aromatické silice a éterické oleje celeru významně chrání náš organismus. Ale přiznejme si, ukrojíme si kus celeru a sníme ho místo jablka, když je tak zdravý? Asi málokdo z nás. Ale když celer za syrového stavu rozmixujeme s dalším ovocem a zeleninou, získáme úžasný nápoj, který skvěle chutná. Udělejte si výborný celerový džus podle našeho receptu i dle vaší inspirace. Ovoce i zeleninu můžete nakombinovat tak, co máte doma právě po ruce.
Co je potřeba
- půlka celeru
- 2 až 3 mandarinky
- šťáva z jednoho citronu
- 3 jablka
- 1 banán
- 2 až 3 mrkve
- 2 broskve
- 2 dl vody
Celer je tak významně zdravá kořenová zelenina, a tak při této příležitosti nelze připomenout, čím je pro naše zdraví tak prospěšný. Aromatické silice, o kterých jsme se již v úvodu zmínili, chrání naše tělo před bakteriemi a plísněmi, zejména žaludek i střeva. Své opodstatnění má požívání syrového celeru při nachlazení, kdy celer působí jako desinfekce a zároveň dodá vitamín C. Celerová dávka čistí ledviny a močové cesty. Celer je zásobárnou vitamínu B, A, K a C, obsahuje značné množství minerálních látek jako je hořčík, vápník, draslík, železo, jód i chrom.
Připravíme si všechny suroviny, celer – který tvoří základ celerového džusu – a ostatní ovoce a zeleninu. Vše důkladně omyjeme a očistíme. Celer okrájíme kolem dokola, dobře to jde škrabkou na brambory. Škrabka má výhodu, že okrajujeme zároveň úsporně, kořenová bulva mám přeci jen různě nerovnosti a nožem by se nám to tak nedařilo. Omytý celer krájíme na pracovní desce na kostičky. Pokud budeme používat na celerový džus odšťavňovač, nemusíme si dávat pozor na velikosti řezu, kostky mohou být větší.
Očistíme a nakrájíme ostatní zeleninu a ovoce. Jablka, broskve, mrkve, mandarinky, citron, banán – množství si můžeme upravit podle našich možností, co máme k dispozici. Ovoce můžeme nahradit jiným, prostě co máme rádi. Ovoce několikadruhové jsme zvolili z toho důvodu, že aromatickou šťávu celeru, která by mohla někomu vadit, ostatní ingredience přehluší a hodnoty zůstanou zachovány. Další ovoce obsahuje také vlákniny, vitamíny a minerály, vše je v syrovém stavu, takže hodnotový obsah celerového džusu je vydatný.
Všechny nakrájené a připravené ingredience dáme do odšťavňovače, kde získáme kvalitní a hotový celerový džus. Vodu přidáváme v případě, že nechcete celerový džus hustý a bude vám vyhovovat tak optimálně řídký. Pokud nepoužijete odšťavňovač, vše rozmixujete v mixéru a případně můžete ještě přecedit přes cedník, na dně mixéru zůstane hustší i možná hrubší obsah podle druhu ovoce.
Diskuze k článku