Jak udělat odvar z mrkve | recept
Jak udělat odvar z mrkve | recept. Mrkvový odvar asi nikdo nepije z pouhého rozmaru. Odvar z mrkve slouží jako prostředek lidového léčitelství, blahodárné účinky odvaru z mrkve lékaři potvrzují a doporučují jej užívat. Mrkvový odvar zastavuje průjmy. Jeho užívání se doporučuje především pro kojence a malé děti. Ale odvar z mrkve prospěje i dospělým. Jak si odvar pro sebe nebo dalšího člena rodiny přichystat? Nabízíme návod a pár zajímavostí.
Co je potřeba
mrkev, voda
struhadlo, mixer
sítko nebo textil na filtrování
Odvar z mrkve pro nejmenší. Mrkvový odvar připravujeme kojencům a dětem při průjmových nemocněních. Podávání mrkvového odvaru při průjmech má několik pozitiv: mrkvový odvar obsahuje účinné látky vylouhované dlouhým varem. Zároveň s nimi dítě přijímá tekutiny, které při průjmu z jeho těla rychle odcházejí. Mrkvový odvar je nasládlý, a tak ho snadno přijímají i docela malé děti.
Mrkvový odvar podáváme kojenci buď v savičce (jestliže je na ni zvyklý) nebo kojenému děcku (kterého na láhev nechceme zvykat) podáváme mrkvový odvar po lžičkách. Podle dětských lékařů může mrkvový odvar při úporném průjmu nahradit i jednu až dvě dávky mléka. Mrkvový odvar dítěti podáváme ve vlažném stavu.
Na odvar z mrkve používáme zdravou, pokud možno co nejčerstvější mrkev. Máme-li možnost, koupíme zejména pro kojence mrkev v tak zvané bio kvalitě. Pěstitel by měl garantovat absenci dusíkatých látek, které kořen mrkve absorbuje z půdy hnojené dusíkatými hnojivy (i čerstvou chlévskou mrvou). Mrkev pečlivě oškrábeme a zbavíme zelených konců.
Mrkev je mimořádně vhodná pro lidi, kteří jedí mnoho masa a moučných jídel, vyvolávajících kvasné procesy. Snižuje překyselení žaludku a léčivě působí i na žaludeční vředy. Mrkev velmi příznivě působí na látkovou výměnu a na pravidelnost stolice. Při kataru žaludku se doporučuje vařená kaše z mrkve. Účinná je i proti střevním parazitům. Dětem se podává mrkvová šťáva proti škrkavce a hlístům.
Tipy
Mrkev (Daucus carota) slouží jako potravina, a zároveň jako léčebný prostředek. Mrkev patří k nejbohatším zdrojům provitamínu A. Bez vitamínu A by se lidský organismus jen těžce vypořádal se stresem, dokonce se zárodky nádorového bujení. Už jedna mrkev denně nám poskytne potřebnou dávku betakarotenu, který je účinnější než samotný vitamín A.
Uvádí se, že mrkev má silné antioxidační účinky, díky nimž likviduje nebezpečné kyslíkové radikály, způsobující různá onemocnění a aterosklerózu. Mrkev je bohatá na železo, proto je mimořádně vhodná při chudokrevnosti. Obsahuje též draslík, hořčík, jód, bór, zinek, mangan, měď a kobalt. Významný je i podíl vitamínů skupiny B, hlavně thiaminu a riboflavinu, vitaminu C a E.
Diskuze k článku