Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat odvar z mrkve | recept

Jak udělat odvar z mrkve | recept

Jak udělat odvar z mrkve | recept. Mrkvový odvar asi nikdo nepije z pouhého rozmaru. Odvar z mrkve slouží jako prostředek lidového léčitelství, blahodárné účinky odvaru z mrkve lékaři potvrzují a doporučují jej užívat. Mrkvový odvar zastavuje průjmy. Jeho užívání se doporučuje především pro kojence a malé děti. Ale odvar z mrkve prospěje i dospělým. Jak si odvar pro sebe nebo dalšího člena rodiny přichystat? Nabízíme návod a pár zajímavostí.

Co je potřeba

mrkev, voda
struhadlo, mixer
sítko nebo textil na filtrování

1

Odvar z mrkve pro nejmenší. Mrkvový odvar připravujeme kojencům a dětem při průjmových nemocněních. Podávání mrkvového odvaru při průjmech má několik pozitiv: mrkvový odvar obsahuje účinné látky vylouhované dlouhým varem. Zároveň s nimi dítě přijímá tekutiny, které při průjmu z jeho těla rychle odcházejí. Mrkvový odvar je nasládlý, a tak ho snadno přijímají i docela malé děti.

Odvar z mrkve pro nejmenší. Mrkvový odvar připravujeme kojencům a dětem při průjmových nemocněních. Podávání mrkvového odvaru při průjmech má několik pozitiv: mrkvový odvar obsahuje účinné látky vylouhované dlouhým varem. Zároveň s nimi dítě přijímá tekutiny, které při průjmu z jeho těla rychle odcházejí. Mrkvový odvar je nasládlý, a tak ho snadno přijímají i docela malé děti.
2

Mrkvový odvar podáváme kojenci buď v savičce (jestliže je na ni zvyklý) nebo kojenému děcku (kterého na láhev nechceme zvykat) podáváme mrkvový odvar po lžičkách. Podle dětských lékařů může mrkvový odvar při úporném průjmu nahradit i jednu až dvě dávky mléka. Mrkvový odvar dítěti podáváme ve vlažném stavu.

3

Odvar z mrkve zahuštěný rozmixovanou uvařenou mrkví bývá doporučován jako první jídlo po překonání akutní fáze žaludečního kataru, když už pacient nezvrátí všechno, co pozře. To se týká nejen dětí, ale i dospělých.

Odvar z mrkve zahuštěný rozmixovanou uvařenou mrkví bývá doporučován jako první jídlo po překonání akutní fáze žaludečního kataru, když už pacient nezvrátí všechno, co pozře. To se týká nejen dětí, ale i dospělých.
4

Na odvar z mrkve používáme zdravou, pokud možno co nejčerstvější mrkev. Máme-li možnost, koupíme zejména pro kojence mrkev v tak zvané bio kvalitě. Pěstitel by měl garantovat absenci dusíkatých látek, které kořen mrkve absorbuje z půdy hnojené dusíkatými hnojivy (i čerstvou chlévskou mrvou). Mrkev pečlivě oškrábeme a zbavíme zelených konců.

Na odvar z mrkve používáme zdravou, pokud možno co nejčerstvější mrkev. Máme-li možnost, koupíme zejména pro kojence mrkev v tak zvané bio kvalitě. Pěstitel by měl garantovat absenci dusíkatých látek, které kořen mrkve absorbuje z půdy hnojené dusíkatými hnojivy (i čerstvou chlévskou mrvou). Mrkev pečlivě oškrábeme a zbavíme zelených konců.
5

V popisu způsoby přípravy mrkvového odvaru se různé prameny liší. Jedním způsobem, jak udělat mrkvový odvar, je v půl litru vařit čtyři celé, jen na kousky nakrájené mrkve. Vodu doplňujeme. Po půlhodině varu se mrkev rozmixuje a odvar se přecedí přes husté sítko nebo sterilní textilii.

V popisu způsoby přípravy mrkvového odvaru se různé prameny liší. Jedním způsobem, jak udělat mrkvový odvar, je v půl litru vařit čtyři celé, jen na kousky nakrájené mrkve. Vodu doplňujeme. Po půlhodině varu se mrkev rozmixuje a odvar se přecedí přes husté sítko nebo sterilní textilii.
6

Podle jiného popisu rozstrouháme čtyři mrkve, zalijeme půl litrem vody a zvolna vaříme asi 20 minut. Pak uvařenou rozstrouhanou mrkev přecedíme (sítko, plátýnko, mul). Odvar necháme zchladnout a vlažný podáváme. Přecezený odvar z mrkve je vhodný pro kojence a malé děti.

Podle jiného popisu rozstrouháme čtyři mrkve, zalijeme půl litrem vody a zvolna vaříme asi 20 minut. Pak uvařenou rozstrouhanou mrkev přecedíme (sítko, plátýnko, mul). Odvar necháme zchladnout a vlažný podáváme. Přecezený odvar z mrkve je vhodný pro kojence a malé děti.
7

Větším dětem či dospělým připravujeme odvar z mrkve podobně. Po uvaření mrkve (celé nebo nastrouhané) mrkve rozmixujeme a podáváme bez cezení – v podstatě jako džus, ale z vařené mrkve. Mrkvovým odvarem doplní nemocný tekutiny, přijme účinné látky a zaplní si střevní trakt vlákninou mrkve.

Větším dětem či dospělým připravujeme odvar z mrkve podobně. Po uvaření mrkve (celé nebo nastrouhané) mrkve rozmixujeme a podáváme bez cezení – v podstatě jako džus, ale z vařené mrkve. Mrkvovým odvarem doplní nemocný tekutiny, přijme účinné látky a zaplní si střevní trakt vlákninou mrkve.
8

Mrkev je mimořádně vhodná pro lidi, kteří jedí mnoho masa a moučných jídel, vyvolávajících kvasné procesy. Snižuje překyselení žaludku a léčivě působí i na žaludeční vředy. Mrkev velmi příznivě působí na látkovou výměnu a na pravidelnost stolice. Při kataru žaludku se doporučuje vařená kaše z mrkve. Účinná je i proti střevním parazitům. Dětem se podává mrkvová šťáva proti škrkavce a hlístům.

Tipy

Mrkev (Daucus carota) slouží jako potravina, a zároveň jako léčebný prostředek. Mrkev patří k nejbohatším zdrojům provitamínu A. Bez vitamínu A by se lidský organismus jen těžce vypořádal se stresem, dokonce se zárodky nádorového bujení. Už jedna mrkev denně nám poskytne potřebnou dávku betakarotenu, který je účinnější než samotný vitamín A.

Uvádí se, že mrkev má silné antioxidační účinky, díky nimž likviduje nebezpečné kyslíkové radikály, způsobující různá onemocnění a aterosklerózu. Mrkev je bohatá na železo, proto je mimořádně vhodná při chudokrevnosti. Obsahuje též draslík, hořčík, jód, bór, zinek, mangan, měď a kobalt. Významný je i podíl vitamínů skupiny B, hlavně thiaminu a riboflavinu, vitaminu C a E.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak namíchat melounové mojito | recept
Jak namíchat melounové mojito | recept
Melounové mojito | recept. Nejenom v létě se těší velké oblibě míchané ovocné drinky. Klasické mojito jistě není třeba představovat, zkoušeli jste ale…
Jak využít rybíz černý pro zdraví
Jak využít rybíz černý pro zdraví
Jak využít rybíz černý pro zdraví | rady a tipy. Rybíz černý (a stejně tak i další druhy rybízu) patří mezi keře, jejichž plody jsou velmi zdravé…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.