Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vykouzlit pečené Red Velvet lanýže smočené v bílé čokoládě | recept

Zakousnutí do této šťavnaté, měkké, temně růžové kuličky s příjemně svěžím tónem, navíc doplněné slastným křupnutí bílé čokolády v závěru, je opravdu okouzlujících požitkem.

Co je potřeba

Množství surovin odpovídá cca 90 drobnějším lanýžům

Na pečený korpus:

  • 2 vajíčka
  • 60 ml oleje
  • 110 ml podmáslí
  • 1 lžička octa
  • 80 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 1 sáček červeného potravinářského barviva
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžíce tmavého kakaa
  • ½ lžičky jedlé sody

Na dokončení lanýžů:

  • 90 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 180 g čerstvého smetanového sýru (Lučina, žervé apod.)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 200 g bílé čokolády na ozdobení
1

V míse metličkou prošlehejte vajíčka s olejem, podmáslím a lžičkou octa.

vejce s podmáslím v misce
2

Přilijte rozpuštěné, zchladlé máslo a důkladně vše prošlehejte se sypkým potravinářským barvivem, které lanýžům dodá temně růžovou barvu.

šlehání těsta
3

Do velké mísy vsypejte a vařečkou smíchejte mouku s cukrem, kakaem a jedlou sodou.

sypké ingredience na lanýže
4

Do sypké směsi pak vlijte obarvenou vaječnou směs a vypracujte lanýžové těsto.

dokončení těsta
5

Na plechu vyloženém pečicím papírem vymíchané těsto vložte do předehřáté trouby na 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚ C) a pečte přibližně 25 minut.

těsto na plechu
6

Zchladlý korpus rozdrobte na jemné malé kousky, ze kterých po přidání dalších ingrediencí budete tvořit lanýže.

upečené těsto
7

V míse k nim přilijte rozpuštěné, zchladlé máslo a vmíchejte smetanový sýr s cukrem. Vše dobře propracujte do soudržného, úžasně vlahého a krásně tvárného nelepivého těsta.

míchání hmoty na lanýže
8

V dlaních pak z těsta vytvořte menší kuličky.

tvoření kuliček
9

Nalámanou bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na mírný ohřev.

čokoládová poleva
10

Vršek lanýžů nakonec v tekuté čokoládě omočte a nechejte zatuhnout.

dokončení s bílou polevou

Tipy

Upečený korpus na lanýže, po vychladnutí potřený bílou čokoládou a následně nakrájený na řezy, je sám o sobě elegantním, chutným a neuvěřitelně rychlým moučníkem.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.