Jak vykouzlit pečené Red Velvet lanýže smočené v bílé čokoládě | recept
Zakousnutí do této šťavnaté, měkké, temně růžové kuličky s příjemně svěžím tónem, navíc doplněné slastným křupnutí bílé čokolády v závěru, je opravdu okouzlujících požitkem.
Co je potřeba
Množství surovin odpovídá cca 90 drobnějším lanýžům
Na pečený korpus:
- 2 vajíčka
- 60 ml oleje
- 110 ml podmáslí
- 1 lžička octa
- 80 g rozpuštěného a zchladlého másla
- 1 sáček červeného potravinářského barviva
- 200 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžíce tmavého kakaa
- ½ lžičky jedlé sody
Na dokončení lanýžů:
- 90 g rozpuštěného a zchladlého másla
- 180 g čerstvého smetanového sýru (Lučina, žervé apod.)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 200 g bílé čokolády na ozdobení
Krok 1
V míse metličkou prošlehejte vajíčka s olejem, podmáslím a lžičkou octa.
Krok 2
Přilijte rozpuštěné, zchladlé máslo a důkladně vše prošlehejte se sypkým potravinářským barvivem, které lanýžům dodá temně růžovou barvu.
Krok 3
Do velké mísy vsypejte a vařečkou smíchejte mouku s cukrem, kakaem a jedlou sodou.
Krok 4
Do sypké směsi pak vlijte obarvenou vaječnou směs a vypracujte lanýžové těsto.
Krok 5
Na plechu vyloženém pečicím papírem vymíchané těsto vložte do předehřáté trouby na 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚ C) a pečte přibližně 25 minut.
Krok 6
Zchladlý korpus rozdrobte na jemné malé kousky, ze kterých po přidání dalších ingrediencí budete tvořit lanýže.
Krok 7
V míse k nim přilijte rozpuštěné, zchladlé máslo a vmíchejte smetanový sýr s cukrem. Vše dobře propracujte do soudržného, úžasně vlahého a krásně tvárného nelepivého těsta.
Krok 8
V dlaních pak z těsta vytvořte menší kuličky.
Krok 9
Nalámanou bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na mírný ohřev.
Krok 10
Vršek lanýžů nakonec v tekuté čokoládě omočte a nechejte zatuhnout.
Upečený korpus na lanýže, po vychladnutí potřený bílou čokoládou a následně nakrájený na řezy, je sám o sobě elegantním, chutným a neuvěřitelně rychlým moučníkem.