Jak uvařit polévku z červené řepy a řapíkatého celeru s pestem | recept
Polévka z červené řepy a řapíkatého celeru s pestem | recept. Variací na zeleninové polévky je opravdu hodně, vlastně záleží na vaší fantazii a chuti. Vyzkoušejte následující recept, základem je červené řepa, která dodá polévce nejen základ chuti, ale i barvu. Dále sem patří řapíkatý celer a nesmí chybět ani klasická dvojice cibule s česnekem. Na dochucení se skvěle hodí bazalkové pesto či zakysaná smetana.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 červenou řepu (středně velkou)
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- třetinu svazku řapíkatého celeru
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky másla
- sůl a pepř na dochucení
- 2 lžíce zakysané smetany
Na ozdobu si připravíme:
- pesto (množství dle chuti)
- chléb nebo pečivo
- olej
- mletou červenou papriku
- sůl a pepř
Nejprve si oloupeme cibuli a česnek, oboje nasekáme nadrobno. V hlubším hrnci rozehřejeme trochu oleje a trochu másla a vhodíme cibuli i česnek. Za občasného míchání opékáme na menším plameni dozlatova.
Mezitím si oloupeme řepu a nakrájíme ji na menší kostky, řapíkatý celer opláchneme a nasekáme ho na plátky. Jakmile cibule s česnekem získají zlatavou barvu, přisypeme do hrnce řepu a necháme krátce restovat. Poté ji podlijeme a podusíme do poloměkka. Následně přisypeme řapíkatý celer, osolíme a opepříme a zalijeme vodou, aby byla všechna zelenina ponořená. Polévku vaříme asi 20 minut, do změknutí řepy.
Mezitím si můžeme přichystat rychlé topinky, v misce smícháme olej se solí, pepřem a mletou paprikou, směsí potřeme nakrájené kousky chleba nebo pečiva a vložíme na 10 minut do středně rozehřáté trouby. Jakmile pečivo ztvrdne i zespodu, vyjmeme pekáč z trouby a topinky z něj sejmeme. Do kořenící směsi můžete použít i bylinky, ale musíte pak topinky více hlídat, snadněji se připékají.
Jakmile je řepa i ostatní zelenina měkká, sundáme hrnec z plamene. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme na hladký krém. Zjemníme ji zakysanou smetanou, rozdělíme na talíře, ozdobíme lžičkou pesta a topinkami a podáváme.
Diskuze k článku