Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 červenou řepu (středně velkou)
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • třetinu svazku řapíkatého celeru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky másla
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 lžíce zakysané smetany

Na ozdobu si připravíme:

  • pesto (množství dle chuti)
  • chléb nebo pečivo
  • olej
  • mletou červenou papriku
  • sůl a pepř
1

Nejprve si oloupeme cibuli a česnek, oboje nasekáme nadrobno. V hlubším hrnci rozehřejeme trochu oleje a trochu másla a vhodíme cibuli i česnek. Za občasného míchání opékáme na menším plameni dozlatova.

2

Mezitím si oloupeme řepu a nakrájíme ji na menší kostky, řapíkatý celer opláchneme a nasekáme ho na plátky. Jakmile cibule s česnekem získají zlatavou barvu, přisypeme do hrnce řepu a necháme krátce restovat. Poté ji podlijeme a podusíme do poloměkka. Následně přisypeme řapíkatý celer, osolíme a opepříme a zalijeme vodou, aby byla všechna zelenina ponořená. Polévku vaříme asi 20 minut, do změknutí řepy.

3

Mezitím si můžeme přichystat rychlé topinky, v misce smícháme olej se solí, pepřem a mletou paprikou, směsí potřeme nakrájené kousky chleba nebo pečiva a vložíme na 10 minut do středně rozehřáté trouby. Jakmile pečivo ztvrdne i zespodu, vyjmeme pekáč z trouby a topinky z něj sejmeme. Do kořenící směsi můžete použít i bylinky, ale musíte pak topinky více hlídat, snadněji se připékají.

4

Jakmile je řepa i ostatní zelenina měkká, sundáme hrnec z plamene. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme na hladký krém. Zjemníme ji zakysanou smetanou, rozdělíme na talíře, ozdobíme lžičkou pesta a topinkami a podáváme.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno