Jak uvařit polévku pho | recept na polévku
Jak uvařit polévku pho | recept na polévku. Polévka Pho je je jedna z nejznámějších vietnamských polévek. Polévka Pho Bo je z hovězího masa a polévka Pho Ga z masa drůbeže. Obě polévky jsou ze silného kořeněného vývaru, doplněné plochými rýžovými nudlemi a zeleninou. Polévka se dochucuje rybí omáčkou, omáčkou Hoisin nebo chilli, dle vlastního uvážení. Jak si tuto vydatnou polévku uvařit se dozvíte z následujícího článku.
Co je potřeba
- 1 kg předního hovězího masa
- 0,5 kg hovězích žeber
- 0,5 kg morkových kostí
- 3 l vody
- 2 větší cibule
- 100 g čerstvého zázvoru
- 4 hvězdičky badyánu
- 1 svitek skořice
- 2 hřebíčky
- 5 kardamomů
- lžička koriandrových semínek
- sůl
- rybí omáčka podle chuti
- ploché rýžové nudle
- kousek hovězí svíčkové nebo zadního masa
- volitelně : Jidášovo ucho, mladé zelí, pór, chilli, nať koriandru aj.
Po zhruba dvouhodinovém vaření masa přidejte do vývaru směs koření. Koření pro zvýraznění chuti opražte na pánvi. Do polévky se více hodí cejlonská skořice, má jemnější chuť než běžnější čínská. Ve vietnamských obchodech je možné koupit již připravené koření v nálevovém sáčku. Sáček se snadno z polévky vyjme. Pokud dáte přednost vlastní směsi, vkládejte ji do vývaru ve vajíčku na čaj nebo pytlíčku z gázy. (Koření se vaří zhruba hodinu)
Po třech hodinách vývar přeceďte a dejte ještě vařit již bez pokličky asi 30 minut. Na závěr osolte a dochuťte rybí nebo jinou omáčkou. Připravte si zeleninu. Zelenina může být jakákoli co vám chutná. Krájejte ji na tenké nudličky. Do polévky se mohou přidat i krájené žampiony nebo houba Jidášovo ucho. Zelenina se přidává až nakonec do horkého vývaru.
Těsně před podáváním připravte rýžové nudle. Pozor, ať je moc nerozvaříte. Na každou porci polévky si nakrájejte velmi tenké plátky svíčkové nebo zadního masa. Půjde to lépe, jestliže maso před krájením zmrazíte. Do misky vložte porci nudlí, několik plátků syrového masa a zalijte vroucím vývarem. Každý strávník si podle chuti do polévky přidá nakrájenou zeleninu.
Tipy
Polévka se ochucuje koriandrovou natí nebo thajskou bazalkou, kdo tuto zeleninu nemá v oblibě, klidně ji vynechá.
Diskuze k článku