Jak uvařit mrkev s hráškem a vepřovým masem | recept
Mrkev s hráškem a vepřovým masem | recept. Dušenou mrkev s masem jistě každý dříve narozený zná ze školních jídelen, kdy nám byla servírována v podobě nevábné rozvařené hmoty. Jestliže jste na tuto úpravu mrkve (dušení) přesto nezanevřeli, nabízím recept vylepšený hráškem. Mrkev, jako každá zelenina, aby byla chutná, se nesmí rozvařit. Proto připravované jídlo často ochutnáváme. Vezměte mrkev na milost už pro její výživové hodnoty. Věděli jste, že tepelně upravená mrkev je zdravější než zasyrova? Z vařené mrkve naše tělo zužitkuje více beta karotenu než ze syrové. Mrkev musí ale být připravená s trochou tuku. Toto všechno následující recept splňuje, tak ho určitě vyzkoušejte.
Co je potřeba
- 500 g mrkve
- 500 g zeleného hrášku
- 250 g masa (vepřová plec)
- 0,5 ml zeleninového nebo masového vývaru
- 1 střední cibule
- 50 g sádla nebo jiného tuku
- podle chuti sůl
- cukr
- celý nebo drcený kmín
- hladká mouka na poprášení
Mrkev podlijeme vývarem, osolíme, osladíme a přidáme kmín. Jestliže máme mladou mrkev ze zahrádky, většinou nemusíme přidávat cukr. Mladá mrkev a mladý hrášek obsahují cukru dost. Dusíme několik minut pod pokličkou. Mrkev před přidáním hrášku musí být poloměkká. Do směsi na pánvi vsypeme zelený hrášek, promícháme a asi 5 minut dusíme. Hrášek změkne velmi rychle.
Na závěr povrch připravovaného pokrmu lehce poprášíme hladkou moukou a dobře promícháme. Zelenina s masem se zahustí. Po dobu vaření přilévejte vývar opatrně, hotová zelenina má být jen s minimem šťávy. Podáváme s vařeným bramborem nebo bez přílohy. Kdo chce, může si okyselit octem nebo citronovou šťávou.
Tipy
Zahustit zeleninu můžeme také rozstrouhaným syrovým bramborem, jídlo je pak bezlepkové. Vaříme-li pro diabetiky, vynecháme cukr.
Diskuze k článku