Jak uvařit květákovou polévku | recept
Květáková polévka | recept. Květáková polévka nemusí nutně být jen zapražená, hustá, bílá či krémová. Zejména před sytým hlavním chodem si raději dáme polévku lehčí, méně hutnou. Přinášíme tip jak udělat květákovou polévku jinak než s klasickou zásmažkou. Tento recept na výbornou květákovou polévku si nezapomeňte v počítači založit. Bude se vám hodit i příště.
Co je potřeba
vybavená a zařízená kuchyně
květák
zavářka
kořenová zelenina
dpřísady podle návodu
Květákovou polévku nevaříme jen ze samotného květáku. Základ každé květákové polévky bude tvořit zeleninový (nebo masový a zeleninový) vývar. Kousky vařené zeleniny jiného druhu v květákové polévce ponecháme. Květák dává polévkám typickou chuť. Tu ještě víc zdůrazní kořenění muškátovým květem nebo muškátovým oříškem.
Zalijeme litrem masového vývaru nebo vodou. Máme-li sušené houby, podrtíme jich hrst v dlani nebo je nasekáme silným nožem a dáme vařit s kořenovou zeleninovou. Čerstvé houby (stačí tři kusy) nastrouháme na hrubém struhadle a zatím je do vývaru nepřidáváme.
Středně velký nebo dva menší květáky (mohou být i druhé jakosti – roztřepené, vyběhnuté) opereme. Z bílé části odřežeme celistvé malinké růžičky, košťálovou část květáku nasekáme na drobno. Do vařící se polévky nejprve přisypeme nasekané košťály a čerstvé houby. Po pěti minutách varu nasypeme bílé růžičky květáku, které potřebují jen krátkou dobu varu.
Zároveň s bílými růžičkami nasypeme do polévky zavářku – nudle nebo noky, promícháme, aby se neslepilo a vaříme asi pět minut. Polévku dokořeníme muškátovým květem (na špičku nože) nebo muškátovým oříškem (10krát strouhnout po struhadle), solí a zejména sekaným libečkem a zelenou petrželí. Žádné jiné koření nemusíme dávat, polévka má výraznou typickou chuť.
Diskuze k článku