Jak uvařit květákový krém se sýrem | recept
Jak uvařit květákový krém se sýrem | recept. Oblíbená a rychlá polévka pro všechny, kteří mají rádi květák a také krémové polévky.
Co je potřeba
- květák
- tavený sýr
- krutony
- smetana
- zeleninový bujon
- sůl
- pepř
Umyjeme květák a rozdělíme ho na malé růžičky. Skoro celý očištěný košťál můžeme nakrájet na kousky. To vše vložíme do hrnce a dáme květák vařit asi do 4l vody. Osolíme.
Květák vaříme cca minut, než je zcela měkký. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme květák ve vývaru. Tento krém není potřeba zahušťovat, jelikož je květák už sám o sobě sytý. Čím použijete méně vody na polévku, tím bude polévka hustší.
Po rozmixování přidáme 3 kostičky taveného sýru (já používám šunkový, dodá polévce velmi zajímavou chuť) a bujón. Necháme povařit, aby se sýr i bujón rozpustil. Dochutíme solí a pepřem a přidáme na zjemnění trochu smetany, aby se nám vytvořila krémová polévka.
Květákový krém podáváme s krutony. Starší bílé pečivo (housky, tousty, veku) nakrájíme na kostičky ve velikosti cca 1 x 1 x 1 cm. Vložíme je do nádoby a pokapeme je mírně olejem. Důkladně krutonky proházíme a nasypeme je na plech do jedné vrstvy (dávám pod ně pečící papír). Pečeme cca 10 až 12 minut, dokud krutony nedostanou zlatavou až nahnědlou barvu. Musíme to hlídat, aby se nám nepřipálily!
Po upečení je sesypeme zpátky do mísy a necháme je vychladnout, či ještě teplé je nasypeme do polévky a servírujeme květákový krém s krutony. Zbytek krutonu až vychladnou vložíme do uzavíratelné dózy a dáme je do lednice.
Tipy
Pokud dáte méně vody, nemusíte polévku vůbec dohušťovat. Květák je už dost sytý.
Diskuze k článku