Jak udělat krémovou květákovou polévku | recept
Jak udělat krémovou květákovou polévku | recept. Přináším recept na domácí krémovou květákovou polévku. Krémová květáková polévka bývá často součástí svátečního menu. Na druhou stranu je krémová květáková polévka východiskem pro kuchařky, které chtějí připravit květákovou polévku, aby byla „stravitelná“ i pro ty, kdo mají k celým kouskům vařené zeleniny odpor. Jak udělat krémovou květákovou polévku?
Co je potřeba
květák
další suroviny přísady podle receptu
vybavená kuchyně
Krémová květáková polévka patří k polévkám svátečním. Předurčuje ji k tomu jemná a delikátní chuť, použité ingredience, hladká konzistence a v neposlední řadě rovněž čistý a úhledný vzhled. Krémová květáková polévka se připravuje s mlékem nebo se smetanu nebo bez smetany. Případně lze sladkou smetanu (i vyšlehanou) přidat do jednotlivých porcí. Do krémové květákové polévky můžeme jako vložku přidat jemné žemlové nebo chlebové krutony nebo smažený hrášek z vaječného těstíčka.
Krémová květáková polévka je jemná polévka bělavé barvy. Její základ tvoří zeleninový vývar z kořenové zeleniny nebo masový vývar, do někohož je kořenová zelenina přidána. Hlavní chuťovou složkou je uvařený květák. Hladké konzistence je dosaženo rozmixováním všech uvařených surovin, případně přidáním smetany či oříšku moučného másla.
Dvě mrkve, jednu petržel a kousek (čtvrtinu menší bulvy) celeru oškrábeme, omyjeme studenou vodou a buď nakrájíme na malé kousky nebo ustrouháme na hrubém struhadle. Na vzhledu kousků kořenové zeleniny nezáleží, protože je v závěru beztak rozmixujeme.
Oloupeme a na drobno nakrájíme jednu menší cibuli. Na dvou lžicích másla nebo rostlinného tuku s obsahem pravého másla osmažíme cibuli do zlaté barvy. Přidáme kořenovou zeleninu a za stálého míchání chvíli dusíme. Jestliže se na dně hrnce vytvořil nahnědlý povlak, snažíme se jej mícháním rozpustit v zelenině.
Polévku odstavíme z ohně. Ručním mixerem rozmixujeme všechnu zeleninu. Jestliže nemáme ruční, použijeme stolní mixer. A když nemáme ani ten, zeleninu propasírujeme přes ostré síto. Rozmělněnou zeleninu vrátíme do hrnce a znovu uvedeme do varu. Upravíme hustotu, aby byla byla krémová květáková polévka skutečně „crème“. K případnému ředění můžeme použít mléko nebo sladkou smetanu. K zahuštění použijeme kuličku z másla a předem opražené a vychladlé hladké mouky („moučné máslo“).
Krémovou květákovou polévku na závěr dochutíme muškátovým květem nebo muškátovým oříškem, troškou mletého černého pepře, sekaným libečkem (nahradí průmyslové polévkové koření), sekanou zelenou petrželkou nebo jemně posekanými mladými lístky natě celeru. Jestliže jsme nedali smetanu do polévky, můžeme ji těm, kdo mají rádi, přidat do porce při podávání. Smetana může být i vyšlehaná, samozřejmě bez cukru a vanilky (pozor na „šlehačku“ ve spreji).
Diskuze k článku