Jak uvařit kuřecí maso se zeleninou | recept
Kuřecí maso se zeleninou | recept. Spojení kuřecího masa se zeleninou může mít díky mnoha druhům zeleniny pokaždé jinou chuť. Vždy to bude ale pokrm lehký, dietní, vhodný zejména pro teplé letní dny, vzhledem k rychlé době přípravy. Variace drůbežího masa a zeleniny se uplatní také v kuchyni dietní, ať už se jedná o dietu odtučňovací, bezlepkovou nebo jinou. Záměnou masa za jiný druh (vepřové, krůtí) můžete vytvářet nesčetně dalších variant. Zelenina je vhodná téměř každá, jen si musíte dávat pozor na dobu tepelné úpravy. Zelenina musí zůstat poloměkká, nesmí se rozvařit.
Co je potřeba
pro 4 osoby:
- 3 kuřecí řízky
- sladká paprika nebo lžíce paprikové pasty
- špetka kmínu
- sůl
- polévková lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
- cuketa
- papriky
- malá cibule
- fazolové lusky
- 2 lžíce sojové omáčky
- lžíce octa
- olej na pánev
Kuřecí prsní řízky očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Kousky by měly být stejně velké jako nakrájená zelenina, jídlo pak lépe vypadá. V misce maso osolíme, přidáme kmín a mletou sladkou papriku (paprikovou pastu) se škrobem. Důkladně promícháme, aby všechny kousky byly pěkně obalené. Necháme stát a mezitím si připravíme zeleninu.
Cuketu nemusíme loupat, stačí ji omýt vodou. Papriky zbavíme jadřince a vnitřních lišt se zbytky jadérek. Fazolkám odkrojíme konce a předvaříme je 5 minut ve vroucí vodě, pak je rychle zchladíme studenou vodou. Syrové fazolky jsou mírně jedovaté, způsobují zažívací potíže a příprava tohoto receptu je rychlá, nestačily by se dostatečně provařit.
Všechnu zeleninu nakrájíme na stejně velké kousky jako maso. V pánvi s vyšším okrajem rozpálíme několik lžic oleje. Správnou teplotu pro přidání masa zjistíme tak, že vhodíme do tuku jeden kousek. Jestliže okamžitě zbělá a tvoří se kolem něj malé bublinky, přidáme ostatní maso. Promícháme a opečeme ze všech stran.
Po opečení masa (všechno má bílou barvu) přidáváme postupně zeleninu. Zeleniny by mělo být stejné objemové množství jako masa. Jako první přidáme cibuli nakrájenou na proužky, u té nevadí rozvaření. Pak postupně přidáme papriku a nakonec cuketu. Cuketu přidáme těsně před dokončením. Kdybychom ji dusili déle, uvolnilo by se z ní mnoho vody a jídlo by bylo nevzhledné. Přidáme sojovou omáčku a ocet, promícháme, ještě minutu dusíme a je hotovo.
Diskuze k článku