Jak uvařit krémovou petrželovou polévku | recept
Jak uvařit krémovou petrželovou polévku | recept. Petržel je i v zimě snadno dostupnou zeleninou plnou vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Obvykle je používána jako základ do polévek nebo omáček, ale použijeme-li ji jako hlavní ingredienci do krémové polévky, výsledek bude rozhodně stát za to.
Co je potřeba
Na přípravu petrželové polévky:
2 velké kořeny petržele
40 až 50 cm zelené části pórku
1 větší brambor
150 ml 12% smetany
1 lžička másla
500 ml vody
špetka soli
na ozdobu:
listová petrželka
jarní cibulka
Petržel důkladně oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Bramboru také oloupeme a nakrájíme, pórek důkladně omyjeme a nasekáme do základu polévky. Na pánvi rozpustíme máslo a zvolna na něm osmažíme pórek. Poté přidáme i ostatní zeleninu a ještě chvíli smažíme. Podlijeme vodou, osolíme a necháme zeleninu uvařit doměkka.
Tipy
Do petrželové polévky můžete místo vody přilít libovolný masový nebo zeleninový vývar.
Do základu petrželové polévky můžete použít také kousek mrkve, polévka bude sladší a získá sytější barvu.
Servírovat můžete i s osmaženou houskou nebo rohlíkem.
Diskuze k článku