Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit krémovou petrželovou polévku | recept

Jak uvařit krémovou petrželovou polévku | recept

Jak uvařit krémovou petrželovou polévku | recept. Petržel je i v zimě snadno dostupnou zeleninou plnou vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Obvykle je používána jako základ do polévek nebo omáček, ale použijeme-li ji jako hlavní ingredienci do krémové polévky, výsledek bude rozhodně stát za to.

Co je potřeba

Na přípravu petrželové polévky:

2 velké kořeny petržele
40 až 50 cm zelené části pórku
1 větší brambor
150 ml 12% smetany
1 lžička másla
500 ml vody
špetka soli

na ozdobu:
listová petrželka
jarní cibulka

1

Petržel důkladně oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Bramboru také oloupeme a nakrájíme, pórek důkladně omyjeme a nasekáme do základu polévky. Na pánvi rozpustíme máslo a zvolna na něm osmažíme pórek. Poté přidáme i ostatní zeleninu a ještě chvíli smažíme. Podlijeme vodou, osolíme a necháme zeleninu uvařit doměkka.

Petržel důkladně oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Bramboru také oloupeme a nakrájíme, pórek důkladně omyjeme a nasekáme do základu polévky. Na pánvi rozpustíme máslo a zvolna na něm osmažíme pórek. Poté přidáme i ostatní zeleninu a ještě chvíli smažíme. Podlijeme vodou, osolíme a necháme zeleninu uvařit doměkka.
2

Uvařenou směs rozmixujeme dohladka, přilijeme smetanu, zamícháme a vypneme plamen. Necháme ještě chvíli stát na sporáku, aby se chutě dobře spojily.

Uvařenou směs rozmixujeme dohladka, přilijeme smetanu, zamícháme a vypneme plamen. Necháme ještě chvíli stát na sporáku, aby se chutě dobře spojily.
3

Na závěr vmícháme do petrželové polévky nadrobno posekanou petrželku a jarní cibulku a ihned podáváme. Petrželová polévka je hotová. Dobrou chuť!

Na závěr vmícháme do petrželové polévky nadrobno posekanou petrželku a jarní cibulku a ihned podáváme. Petrželová polévka je hotová. Dobrou chuť!

Tipy

Do petrželové polévky můžete místo vody přilít libovolný masový nebo zeleninový vývar.
Do základu petrželové polévky můžete použít také kousek mrkve, polévka bude sladší a získá sytější barvu.
Servírovat můžete i s osmaženou houskou nebo rohlíkem.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.