Jak uvařit hodolanskou omáčku | recept
Jak uvařit hodolanskou omáčku | recept. Hanáci nechť odpustí, ale hodolanskou omáčku, na kterou téměř přísahají, v Čechách znají jen rodiny, které mají nějaký vztah ke střední Moravě. Hodolanská omáčka (pokrm zařaditelný nejspíš do kategorie „kotlíkových“ hlavních jídel) má bezpočet variant, co rodina, to jiný „zaručený“ recept. Obecné zásady a chuť pokrmu jsou však podobné, liší se jen v nuancích. Co je hodolanská omáčka a jak ji připravit? Přinášíme několik tipů.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Ono zakladem vsech variant je bramborova máčka /omacka/ . Podle bodu jedna .Potom uz jsou varianty jak Hodolanska atd.. Hanaci byli bohatsi , takze uzene aj klobasa . Na Slovacku v chudych rodinach se podavala s volskym okem na sadle , aby se aspon trochu omastila huba . A pouze pepr, , nove a bobkovy list , mleko , pripadne ocet , cukr na dochuceni .
Vůbec není potřeba přidávat mouku, pokud budeme brambory vařit jako rizoto. Toto je za mě kouzlo pravé Hodolanské, že omáčku zahustí samotné brambory. Na začátku dáme vody jen do půlky hladiny brambor, uvaříme pod pokličkou a vaříme dál bez pokličky. Vodu necháme skoro vyvařit, některé kousky brambor se začnou rozpadat a poštět škrob. Postupně přidáváme vodu po troškách tak dlouho, než dosáhneme požadované konzistence.
moja tchýně bola hospitalizovaná niekedy v 80-tych rokoch v nemocnici v Olomouci, kde prvé jedlo, ktoré mohla po operácii jesť bola práve táto hodolanská omáčka - vypýtala si recept - okrem týchto ingrediencií tam bola strúhaná mrkva a zeler a nakoniec sa pridali strúhané kyslé uhorky - dodnes patrí toto jedlo medzi naše obľúbené :)))