Jak uvařit dýňovou polévku s červenou čočkou a kokosovým mlékem | recept
Dýňová polévka s červenou čočkou | recept. Dýňové polévky jsou hitem posledních let. Jde o jednu z nejběžnějších a zároveň nejjednodušších úprav této oranžové podzimní plodiny. Dýně obsahuje mnoho užitečných látek a navíc je i málo kalorická. Proto se hodí ji konzumovat i při nejrůznějších redukčních a očistných dietách. V následujícím receptu se uplatní i červená čočka, která polévce dodá další chuťový rozměr a navíc bude i vydatnější. Polévka je zjemněná kokosovým mlékem. Pokud ho nemáte rádi nebo ho zrovna nemáte ve spíži, tak ho nahraďte zakysanou smetanou.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 malou dýni hokkaido
- cca 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- 2 hrsti červené čočky
- 3 lžíce kokosového mléka
- špetka soli a pepře, pažitka nebo petrželka na ozdobu
- hrst dýňových semínek
V prvním kroku si nakrájíme dýni na plátky. Tento druh dýně není třeba loupat, během pečení jednoduše změkne, loupání by tak bylo zbytečnou prací. Plech potáhněte pečicím papírem a rozprostřeme na něj dýňové plátky. Pokapeme je olivovým olejem a upečeme v troubě při teplotě 200 °C. Trvá to asi 25 minut.
Mezitím si očistíme cibuli a česnek, oboje nasekáme na drobné kousky. V hrnci rozehřejeme slunečnicový olej. Následně na něm zpěníme cibuli a česnek. Poté k nim přidáme červenou čočku, zalijeme vodou, přivedeme k varu a čočku uvaříme doměkka.
Jakmile bude dýně upečená a čočka měkká, přidáme dýni do hrnce. Pokud je třeba, přilijeme trochu vody a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Poté přidáme kokosové mléko na zjemnění, osolíme, opepříme a zamícháme.
V dalším kroku na pánvi nasucho opražíme trochu dýňových semínek. Nakonec opereme petrželku a nasekáme ji nadrobno. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce, posypeme petrželkou a semínky a podáváme jako první chod nebo s pečivem k večeři.
Diskuze k článku