Jak na orientální dýňovou polévku | recept
Orientální dýňová polévka | recept. Dýně právě dozrávají na zahradách a v obchodech je jich samozřejmě také plno. Využijte sezony dýně a zkuste si připravit výbornou dýňovou polévku orientální chuti s kousky brambor a kokosovou smetanou. Tento recept na dýňovou polévku je velmi jednoduchý a rychlý a zaručeně si pochutnáte.
Co je potřeba
- 1 menší dýně nebo kousek větší
- půlka cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 litr vody
- kokosový krém nebo smetana
- sůl, pepř
- Tandoori Masala koření dle chuti
- čerstvé bylinky
- 2-3 brambory
Jaký druh dýně použít?
Pro přípravu dýňové polévky můžete použít dýni Hokkaidó, máslovou či muškátovou dýni, každý druh vyniká jinými přednostmi. Dýně Hokkaidó je sladká s oříškovou chutí a nemusí se loupat, máslová dýně je velmi rychle hotová a skvěle se hodí do polévky, muškátová dýně je pak velmi vhodná pro orientální pokrmy. Je jen na Vás, jakou dýni si vyberete. Všechny druhy dýně jsou velmi zdravé, obsahují antioxidanty, jsou bohaté na vlákninu, vitamín C a betakaroten a mají jen málo kalorií. Dýně pomáhají snižovat krevní tlak a mají diuretické, laxativní a protirakovinné účinky. Oceníte je také pro přípravu pokrmů pro děti, neboť dýně jen velmi zřídka vyvolávají alergii.
Dýni podlijeme asi litrem vody a vaříme do změknutí, poté dýňové kousky rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme kokosovou smetanu a ochutíme polévku kořením, solí a pepřem. Nakonec vmícháme na kousky nakrájené uvařené brambory, které jsme si uvařili zvlášť v jiném hrnci, a čerstvé bylinky. Na talíři můžeme polévku dozdobit lžící kokosového krému a snítkou čerstvé bylinky. Ať Vám chutná!
Tipy
Dýni při dušení můžeme podlít zeleninovým vývarem místo vody.
Diskuze k článku