Jak uvařit dhal z červené čočky | recept
Jak uvařit dhal z červené čočky | recept. Dhal – to je doslova dar indické kuchyně. Ta dokonalá souhra typického indického koření s dokonale vyladěnou indickou pikantností vás jednoduše okouzlí. A okouzleni budete i velice snadnou a rychlou přípravou. Přesně tak totiž tuto voňavou, hustou polévku či kaši s luštěninovým základem připravíte.
Co je potřeba
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 20 g čerstvého zázvoru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce červené kari pasty
- ½ lžičky kari koření
- 1/2lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička celého římského kmínu
- 1 plná hrst čerstvého koriandru
- 1 plechovka konzervovaných krájených rajčat
- 1 plechovka kokosového mléka
- ¾ l vývaru
- 250 g červené čočky
- sůl, pepř
- 2 lžíce žervé na zjemnění
Na závěr vyndejte bobkové listy, přidejte dle chuti sůl a pepř a přisypte nasekaný čerstvý koriandr. Rovněž přidejte žervé na zjemnění. Množství žervé volte dle své chuti. Já ho přidávám na dodatečné zjemnění v případě, že je dhal až příliš řízný. Společně pár minut prohřívejte.
Dhal podávejte nejlépe s uvařeným bulgurem či rýží basmati. Zvolit můžete rovněž pečivo či typický indický chléb naan.
Tipy
Pokud doma nejste vybaveni veškerým kořením uvedeným v receptu, nezoufejte a sáhněte po směsi koření Garam masala, ve kterém je doslova vše v jednom.
Diskuze k článku