Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit dhal z červené čočky | recept

Jak uvařit dhal z červené čočky | recept

Jak uvařit dhal z červené čočky | recept. Dhal – to je doslova dar indické kuchyně. Ta dokonalá souhra typického indického koření s dokonale vyladěnou indickou pikantností vás jednoduše okouzlí.  A okouzleni budete i velice snadnou a rychlou přípravou. Přesně tak totiž tuto voňavou, hustou polévku či kaši s luštěninovým základem připravíte.

Co je potřeba

  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • ½ lžičky kari koření
  • 1/2lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 plná hrst čerstvého koriandru
  • 1 plechovka konzervovaných krájených rajčat
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • ¾ l vývaru
  • 250 g červené čočky
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce žervé na zjemnění 
1

Ve větším hrnci na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor.

Jak uvařit dhal z červené čočky | recept
2

Jakmile začnou suroviny získávat zlatavou barvu, přidejte veškeré koření (červená kari pasta, bobkový list, kari koření, mletý zázvor, mletý koriandr, mletý i celý římský kmín).

Jak uvařit dhal z červené čočky | recept
3

Koření do vytvořeného cibulového základu zapracujte a jakmile se rozvoní, přidejte nakrájená rajčata z plechovky a 0,5 l vývaru. Společně nechejte pár minut prohřát.

Jak uvařit dhal z červené čočky | recept
4

Poté přisypte červenou čočku a vařte doměkka přibližně 10 – 15 minut. Pokud se čočka mírně rozvaří, není to rozhodně na škodu, dhal zahustí. V průběhu vaření dolévejte zbylý vývar. Pokud ale chcete dhal spíše kašovité konzistence, dolití vývaru není nutné.

Jak uvařit dhal z červené čočky | recept
5

Přilijte kokosové mléko a opět chvilku povařte, cca 5 minut.

Jak uvařit dhal z červené čočky | recept
6

Na závěr vyndejte bobkové listy, přidejte dle chuti sůl a pepř a přisypte nasekaný čerstvý koriandr. Rovněž přidejte žervé na zjemnění. Množství žervé volte dle své chuti. Já ho přidávám na dodatečné zjemnění v případě, že je dhal až příliš řízný. Společně pár minut prohřívejte.

Dhal podávejte nejlépe s uvařeným bulgurem či rýží basmati. Zvolit můžete rovněž pečivo či typický indický chléb naan.

Jak uvařit dhal z červené čočky | recept

Tipy

Pokud doma nejste vybaveni veškerým kořením uvedeným v receptu, nezoufejte a sáhněte po směsi koření Garam masala, ve kterém je doslova vše v jednom.  

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit čočku po indicku | recept
Jak uvařit čočku po indicku | recept
Čočka po indicku | recept. Pokud Vás už nebaví čočka nakyselo, máme pro Vás orginálnější způsob, jak čočku připravit. Zkuste si uvařit červe…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.