Jak uvařit demiglas (demi-glace) | recept
Jak uvařit demiglas? Demi-glace (demiglas) je bohatá hnědá omáčka, ve francouzské kuchyni používaná samostatně nebo jako základ pro další omáčky. Základní recept na omáčku demi-glace (demiglas) přinesl francouzský šéfkuchař Auguste Escoffier. Omáčka demi-glace (demiglas) se dá dobře skladovat, v chladu vydrží až šest měsíců. Uvařte si demiglas podle šéfkuchaře Pavla Mencla. Jak uvařit demiglas (demi-glace) krok za krokem.
Co je potřeba
Z čeho uvařit demiglas:
- 2 kg telecích kloubových kostí
- kořenová zelenina (petržel, celer, mrkev)
- cibule
- kvalitní česnek
- tymián, rozmarýn
- 1 litr kvalitního červeného vína
- rajčatový protlak
- olej
Přípravu omáčky demiglas začněte tím, že si připravíte si telecí kloubové kosti a dáte je zapéct na pekáči do trouby dozlatova. Mezitím na pánvi orestujte přichystanou kořenovou zeleninu dotmava s nakrájenou cibulí a česnekem, nejlépe českého původu. Důležité je, aby se zelenina při restování nepřipálila.
Můžeme přemístit do hrnce. Poté do zeleninové směsi přidejte rajčatový protlak, podlijte vínem a vložte telecí kosti. Přidejte vodu a přivěďte těsně k varu, nechejte zlehka bublat.
Při vaření demiglas se bude na povrchu koncentrovat tuk a pěna, průběžně během vaření z hrnce tuk i pěnu odebírejte. Vařte přibližně 6 hodin až do stavu, kdy kosti zůstanou úplně holé.
Omáčku demiglas vyceďte přes hrubý, pak jemný cedník a následně přes plátno. Následně ještě redukujeme na hustotu řidšího medu. Po vychladnutí můžeme zavíčkovat do menších nádob a uskladnit v mrazáku, kde demiglas vydrží dlouho.
Diskuze k článku