Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit demiglas (demi-glace) | recept

01. Únor 2020
Jak uvařit demiglas (demi-glace) | recept

Jak uvařit demiglas? Demi-glace (demiglas) je bohatá hnědá omáčka, ve francouzské kuchyni používaná samostatně nebo jako základ pro další omáčky. Základní recept na omáčku demi-glace (demiglas) přinesl francouzský šéfkuchař Auguste Escoffier. Omáčka demi-glace (demiglas) se dá dobře skladovat, v chladu vydrží až šest měsíců. Uvařte si demiglas podle šéfkuchaře Pavla Mencla. Jak uvařit demiglas (demi-glace) krok za krokem.

Co je potřeba

Z čeho uvařit demiglas:

  • 2 kg telecích kloubových kostí
  • kořenová zelenina (petržel, celer, mrkev)
  • cibule
  • kvalitní česnek
  • tymián, rozmarýn
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • rajčatový protlak
  • olej
1

Přípravu omáčky demiglas začněte tím, že si připravíte si telecí kloubové kosti a dáte je zapéct na pekáči do trouby dozlatova. Mezitím na pánvi orestujte přichystanou kořenovou zeleninu dotmava s nakrájenou cibulí a česnekem, nejlépe českého původu. Důležité je, aby se zelenina při restování nepřipálila.

2

Můžeme přemístit do hrnce. Poté do zeleninové směsi přidejte rajčatový protlak, podlijte vínem a vložte telecí kosti. Přidejte vodu a přivěďte těsně k varu, nechejte zlehka bublat.

3

Při vaření demiglas se bude na povrchu koncentrovat tuk a pěna, průběžně během vaření z hrnce tuk i pěnu odebírejte. Vařte přibližně 6 hodin až do stavu, kdy kosti zůstanou úplně holé.

4

Omáčku demiglas vyceďte přes hrubý, pak jemný cedník a následně přes plátno. Následně ještě redukujeme na hustotu řidšího medu. Po vychladnutí můžeme zavíčkovat do menších nádob a uskladnit v mrazáku, kde demiglas vydrží dlouho.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat fazolové lusky
Jak zpracovat fazolové lusky
Fazolové lusky (někdy se také nazývají zelené či mladé fazolky) se často podávají restované jako příloha k masu nebo ve smetanové omáčce nakyselo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.