Jak urychlit zrání rajčat | rady a tipy
Podzim je tu, noci jsou již chladné a první mrazík může přijít velmi brzy. Pokud pěstujete na zahrádce nebo balkonu rajčata, jistě vám na keřích zůstává ještě mnoho nedozrálých plodů. Byla by škoda o ně přijít, rostliny zničí již malý mrazík. Proto sledujte předpověď počasí a před příchodem prvních ranních mrazíků skliďte i zelené plody rajčat. Co s rajčaty udělat, aby zčervenala, vám poradíme – přečtěte si článek.
Co je potřeba
- krabice
- zralé jablko
- zralé rajče
- nedozrálá rajčata
Rajčata sklízejte pokud možno v celých vijanech nebo alespoň se stopkou. Takto sklizená rajčata budou mít po dozrání výraznější chuť i aroma, i když se samozřejmě nevyrovnají rajčatům dozrálým na sluníčku. I tak budou chutnější než prodávaná supermarketová rajčata. Odstraňte všechny poškozené plody a ponechte jen ty bez vad. I v malé prasklince se začnou množit houby a plísně, které by znehodnotily všechny plody.
Rajčata vyskládejte v jedné vrstvě do krabice spolu s jedním zralým a pevným rajčetem. Ještě lepší je jablko. Z jablka se uvolňuje etylén, který způsobuje dozrávání plodů. Krabici zakryjte papírem a dejte na teplé místo (třeba nahoru na kuchyňskou linku). Rajčata budou postupně dozrávat. Občas je zkontrolujte, aby se nekazila.
Další způsob jak nechat dozrát rajčata je zrání na celé rostlině. Když jsou plody narostlé a nezrají, omezíme zálivku, rajčata pak rychleji zčervenají. Hrozí-li mrazíky, vytrhneme celou rostlinu ze záhonu a kořeny vzhůru ji zavěsíme na tmavé bezmrazé místo, třeba půdu nebo sklep. Odstraníme všechny poškozené listy nebo ty napadené plísní. Rajčata takto dozrálá mají nejlepší chuť z těch, co nestačila uzrát na sluníčku.
Diskuze k článku