Jak upéct voňavá zázvorová kolečka s jemným krémem | recept na cukroví
Jak upéct voňavá zázvorová kolečka s jemným krémem | recept na cukroví. Jemný krém z čerstvého smetanového sýru, který elegantně spojí dvě křehká, nesmírně voňavá a zlatavě hnědá kolečka, je po krátkém rozležení opravdu mimořádným kouskem cukroví, v němž se snoubí jemnost krému s výrazností samotných sušenek. Tu jim dodá pikantní zázvor, voňavá skořice a hořko sladká, lehce zkaramelizovaná chuť třtinové melasy.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 45–50 luxusních kousků cukroví
Na zázvorová kolečka:
- 260 g hladké mouky
- 180 g změklého másla
- 120 g krupicového cukru
- 120 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 90 g třtinové melasy
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
Na sýrový krém:
- 160 g čerstvého smetanového sýru (Buko, Gervais apod.)
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového aroma či extraktu
Vytvarované kuličky skládejte ve větších rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) 10–12 minut, kdy se z kuliček stanou placičky, které se lahodně rozvoní a zlatavě zhnědnou.
Po upečení nechejte na plechu chvilku zchladnout, zpevnit a poté přesuňte na mřížku, na níž je nechejte zcela vychladnout.
Tipy
- Upečená kolečka lze nechat jen tak neslepená a dopřát si je v průběhu roku jako sušenky (keksy). Jsou totiž tak krásně křupavá a chuťově plná, že si vystačí samy o sobě.
Varování
Těsto je konzistenčně zcela odlišné od typického nelepivého a tvárného těsta na klasické cukroví. Je to tak ale správně a mouku proto opravdu nepřisypávejte. Upečená kolečka by pak nebyla tak úžasně křehká a křupavá.
Diskuze k článku