Jak upéct trojbarevný piškotový chlebíček | recept
Trojbarevný piškotový chlebíček | recept. Piškotové těsto je jedno z nejjednodušších těst. Je lehce stravitelné, obsahuje minimum tuku – pouze ze žloutků. Je vhodné pro děti na snídani v kombinaci s mlékem nebo jako lehká svačinka. Z piškotového těsta lze vytvořit mnoho druhů zákusků a moučníků i na poslední chvíli. Je velmi rychlé na přípravu.
Co je potřeba
Základní předpis na piškotové těsto:
- 1 celé vejce
- 1 polévková lžíce krupicového cukru
- 1 polévková lžíce polohrubé mouky
Kakaové těsto:
- 3 celá vejce
- 3 rovné polévkové lžíce cukru krupice
- 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 50 g kakaa
Na potření:
- marmeláda
Nejprve si upečeme dvoubarevný plát na roládu. Na velký plech a dvě různobarevné vrstvy budeme potřebovat 6 vajec. Vejce a ostatní suroviny by pro zdárný výsledek měly mít pokojovou teplotu. Bílky a žloutky ze 3 vajec oddělíme. Žloutky utřeme do pěny se 3 lžícemi cukru. Přidáme mouku a pevný ušlehaný sníh z bílků. Rozetřeme na mastný papír na pečení.
Do vymazané a kokosem nebo oříšky vysypané formy nalijeme trochu těsta. Na něj položíme upečené a naplněné rolády a zalijeme je zbylým těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě nejprve 10 minut při teplotě 210 °C, pak dopékáme při teplotě 180 °C. Před vyjmutím z trouby zkusíme špejlí, zda-li je moučník propečený. Upečené těsto se na špejli nelepí.
Diskuze k článku