Jak upéct švestkový koláč s drobenkou | recept
Švestkový koláč s drobenkou je svěží podzimní moučník. Koláč se švestkami a drobenkou lze připravit různým způsoben a z různých těst. Přinášíme návod jak upéct švestkový koláč s drobenkou, který se podaří i tomu největšímu kuchařskému „nešikovi“. Recept krok za krokem.
Co je potřeba
Polohrubá mouka
Máslo a rostlinný tuk
Půl kilogramu švestek
Dva žloutky
Prášek do pečiva, skořice, citronová kůra
Mísa, pečící trouba
Na švestkový koláč s drobenkou se hodí skoro všechny druhy švestek (rynglí, slív, renklód, blům a podobně), které dokážeme zbavit pecky. Jediné ovoce z rodiny „švestkovitých“, které se na koláč moc nehodí, jsou drobné mirabelky, které jednak nejde oddělit od pecky, a jednak jsou po tepelné úpravě ostře kyselé až nahořklé, cukr to nespraví. Budeme potřebovat půl kilogramu švestek.
Mouku nasypeme do zadělávací mísy. Rozmícháme v ní cukr a prášek do pečiva. Pak přidáme dva žloutky a nakrájíme tuk. Rukama vypracujeme tužší těsto. Kdyby se nám s rukama v míse špatně pracovalo, přeneseme těsto na podmoučenou pracovní plochu. Těstem vyložíme formu na koláč. Nemusíme ji mastit, v těstě je dost tuku.
Okraje těsta zvedneme na okraj těsta zvedneme trochu k bokům formy. Když se těsto lepí na ruce, trochu si je navlhčíme studenou vodou. Dbáme, aby vrstva těsta byla po celé ploše stejná. Těsto poklademe rozpůlenými švestkami, slupkou navrch. Švestky by se měly trochu překrývat, protože se pečením zmenší.
Krájíme, až když švestkový koláč s drobenkou úplně vychladne.
Diskuze k článku