Jak udělat staročeský švestkový koláč | recept
Jak udělat staročeský švestkový koláč | recept Chcete vědět, jak si užívaly každoroční švestkové hody naše babičky? Tak vyzkoušejte tenhle báječný švestkový koláč. Tento švestkový koláč je sice z kynutého těsta, ale nemusíte se bát, přidávám podrobný návod a recept, jak na to.
Co je potřeba
Na švestkový koláč:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 500 g švestek
- 20 g droždí
- 70 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 100 g másla
- 200 ml mléka
Na drobenku na švestkový koláč:
- 2 lžíce cukru krupice
- 50 g másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 lžíce polohrubé mouky
Nejdříve si připravíme na švestkový koláč těsto. Polohrubou mouku přesijeme do mísy a uprostřed vytvoříme důlek. Do důlku vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a vše přelijeme půlkou vlažného mléka. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít. Vzešlý kvásek poznáte tak, že kvasnice vyplavou na povrch a vytvoří se spousta bublin. Trvá to 30 – 40 minut podle okolní teploty.
Do těsta na švestkový koláč přilijeme zbytek mléka. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme žloutky. Bílky si schováme třeba do polévky, tady nebudou potřeba. Všechny ingredience přidáme do těsta. Nejdřív zpracováváme vařečkou poté rukou. Pracujeme tak dlouho, dokud není těsto hladké a vláčné. Uložíme ho do mísy, opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Zhruba po 45 minutách kynutí ho ještě jednou propracujeme a necháme dokynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to 60 – 90 minut. Opět podle okolní teploty.
Tipy
Pod švestky můžete ještě na těsto natřít ochucený tvaroh nebo mák smíchaný s cukrem. Takovýhle moučník určitě ocení opravdu každý!
Diskuze k článku