Jak upéct švédský kardamomový koláč | recept
15. Leden 2021
Švédský kardamomový koláč | recept. Ani pálivý, ani sladký, kardamom patří mezi nejzajímavější koření světa a nese s sebou chuť a vůni orientu. Do Skandinávie kardamom přivezli již Vikingové a těší se zde veliké oblibě, přidává se do sladkých i slaných pokrmů a také do nápojů. Kardamom má příznivé účinky na trávení a vstřebávání živin z jídla. Upečte si švédský tvarohový koláč právě s tímto kořením a provoňte svou kuchyni nezaměnitelnou hřejivou kardamomovou vůní.
Co je potřeba
- 300 g hladké mouky
- 250 g třtinového cukru
- 200 g tvarohu
- 3 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva (nejlépe bez fosfátů)
- 2 lžičky mletého kardamomu (nejlépe čerstvě mletého nebo drceného)
- 2 lžičky vanilkového cukru
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
Tipy
Do těsta můžete přidat také lžíci čerstvého strouhaného zázvoru (lze nahradit lžičkou sušeného mletého zázvoru), koláč získá lehce pikantní exotickou chuť.
Související články
Další zajímavé články
Jak na řezy Opilý František | recept
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Jak na mimořádně jemný a vláčný zákusek z pařížského těsta a smetanově tvarohové nádivky z bílé čokolády
Mimořádně jemný a vláčný zákusek, ve kterém se sladká bílá čokoláda přidaná do smetanově tvarohové nádivky dokonale snoubí s těstem obohaceným pařížsk…
Jak upéct dechberoucí arašídové dortíčky z arašídového másla a třtinové melasy
Plně harmonické a v chuti i vůni intenzivní arašídové dortíčky, ve kterých dominuje spojení arašídového másla, třtinové melasy a voňavé vanilky.…
Jak upéct atraktivní čokoládový moučník s jemným makovým krémem | recept
V řezu tak atraktivní, hořkou čokoládou v korpusu doplněný a jemným smetanovým krémem ozdobenými moučník, který mezi ostatními čokoládově la…
Jak z jemného těsta a dvou nádivek upéct jednoduchý třívrstvý zákusek
Pouze tři jednoduché vrstvy stačí k upečení tohoto skvostného, barevně sladěného třívrstvého zákusku. Tedy zákusku z jemného těsta v pr…
Diskuze k článku