Jak upéct švédský kardamomový koláč | recept
Švédský kardamomový koláč | recept. Ani pálivý, ani sladký, kardamom patří mezi nejzajímavější koření světa a nese s sebou chuť a vůni orientu. Do Skandinávie kardamom přivezli již Vikingové a těší se zde veliké oblibě, přidává se do sladkých i slaných pokrmů a také do nápojů. Kardamom má příznivé účinky na trávení a vstřebávání živin z jídla. Upečte si švédský tvarohový koláč právě s tímto kořením a provoňte svou kuchyni nezaměnitelnou hřejivou kardamomovou vůní.
Co je potřeba
- 300 g hladké mouky
- 250 g třtinového cukru
- 200 g tvarohu
- 3 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva (nejlépe bez fosfátů)
- 2 lžičky mletého kardamomu (nejlépe čerstvě mletého nebo drceného)
- 2 lžičky vanilkového cukru
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
Krok 1
Vejce dáme do mísy a ušleháme je spolu s cukrem do pěny, poté zašleháme tvaroh. Máme-li celé kardamomové lusky, tak z nich vyloupeme semínka a ta rozdrtíme v tloučku nebo umeleme. Můžeme použít již kupovaný mletý kardamom, jeho chuť a vůně však nebude tak výrazná.
Krok 2
Mouku prosejeme a smícháme s kypřicím práškem. Postupně přisypáváme do tekuté směsi a průběžně šleháme tak, aby nám vzniklo hladké těsto. Přidáme také vanilkový cukr, špetku soli a mletý kardamom.
Krok 3
Koláčovou formu vymažeme máslem a troubu si předehřejeme na 180 °C. Hotové těsto nalijeme a uhladíme do formy a dáme péct asi na 20 minut. Zda je těsto dokonale propečené vyzkoušíme pomocí špejle – píchneme ji do středu koláče až na samotné dno, po vytažení by se na špejli těsto nemělo lepit.
Krok 4
Švédský kardamomový koláč s tvarohem poprášíme moučkovým cukrem a můžeme zdobit celými semínky kardamomu. Po vychladnutí je připraven k servírování, dobrou chuť.
Do těsta můžete přidat také lžíci čerstvého strouhaného zázvoru (lze nahradit lžičkou sušeného mletého zázvoru), koláč získá lehce pikantní exotickou chuť.