Jak upéct sušenky z amarantu | recept
Sušenky z amarantu | recept. Laskavec, amarant nebo domorodý název kiwicha patří rostlině, kterou využívali už staří Mayové.
Je to nepravá obilnina, její semena neobsahují lepek a v přírodě ve vyskytuje asi 60 druhů. V potravinářském průmyslu se uplatňují zatím 3 druhy. Rostlina je velmi nenáročná na pěstování, snese sucho a na místě, kde ji zasadíte poroste několik let. Každá rostlina má obrovské množství semen a je nemožné se jí zbavit. Amarant obsahuje hodnotné rostlinné bílkoviny, kyselinu listovou, železo, vápník, hořčík a mnoho jiných zdraví prospěšných látek. Snižuje cholesterol, je vhodný pro diabetiky a nemocné celiakií.
Co je potřeba
- 2 hrnky amarantu – propláchnout ve vodě, nevařit
- 180 g másla
- ¾ hrnku cukru
- ¼ hrnku strouhané čokolády
- 1 vejce
- 1 vaječný žloutek
- 1,5 hrnku hladké mouky
- vanilkový cukr
Amarant se může syrový přidávat do receptů na musli tyčinky. Amarant před vařením musíme propláchnout na velmi jemném sítu, abychom ho zbavili hořké pachuti, vaříme jej v dvojnásobném množství vody. Syrový amarant je cítit po kukuřičných „vlasech“ a vařený chutná jako velmi mladé kukuřičné klasy. V pečivu se tato chuť překryje ostatními výraznějšími přísadami.
Vařená zrníčka jsou vhodná jako zavářka do zeleninových polévek, přidat se mohou do mletých mas. Amarant je rostlina budoucnosti, má velmi mnoho zdraví prospěšných látek. Komu nevadí jeho zvláštní chuť, může jej snídat ve formě kaše. Uvařená zrníčka mají kašovitou konzistenci. Kaše se dochucuje čokoládou, skořicí, ovocem.
Diskuze k článku