Jak upéct super rychlovku z tvarohu | recept
Chci se s vámi podělit o recept na moučník – rychlovku z tvarohu. Vzhledem k ceně tvarohu v obchodě není zrovna nejlevnější, ale pokud se vám podaří levně nakoupit třeba v akci, určitě se nerozmýšlejte, máte-li rádi tvarohovou náplň. Moučník totiž chutná a má stejnou konzistenci jako tvarohová náplň na koláčích, jen těsto chybí. Příprava je sice blesková, ale počítejte s tím, že ochutnáte až druhý den. Teplý nelze krájet, nejlepší je až druhý den po úplném vychladnutí, kdy ztuhne a teprve pak správně chutná.
Co je potřeba
- 1 kg měkkého tvarohu
- 200 g cukru (raději méně)
- 120 g hery nebo másla
- 5 navršených polévkových lžic hrubé mouky
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek na pečení
- tuk a mouka na plech
Jaký tvaroh zvolit, vaničku nebo kostku?
Rychlovku z tvarohu můžete upéct z jakéhokoli tvarohu, nezáleží na tom, zda máte vaničku nebo tvaroh v kostce. Důležitá je hmotnost, musí ho být celý jeden kilogram.
Tvaroh nemusíte kupovat, můžete ho klidně zkusit vyrobit doma. Zde je perfektní návod jak na domácí tvaroh. Určitě se vám podle návodu podaří udělat.
Příprava tvarohové hmoty
- Tvaroh přendejte do misky, budete směs šlehat, zvolte proto raději větší.
- Přidejte oba druhy cukru. Množství cukru uvedené v receptu jsem snížila na 150 g oproti předepsanému množství, stačilo nám to.
- Oddělte bílky a žloutky, bílky prozatím odložte.
- Rozpusťte tuk a nechte ho lehce zchladnout.
- Promíchejte mouku s kypřícím práškem.
- Do mísy s tvarohem přidejte tuk, směs mouky a žloutky, vymíchejte.
Dokončení – zapracování sněhu
- Z odložených bílků vyšlehejte pevný sníh. Aby se vám povedl, šlehejte bílky v nerezové nádobě, která nesmí být mastná a do bílků nesmí přijít ani malý kousek žloutku.
- Sníh stěrkou opatrně zapracujte do tvarohového základu.
Vezměte pekáč s vyšším okrajem a lehce ho potřete tukem a vysypejte moukou. Těsto rozetřete na celou plochu a pekáč vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 40 minut při 175 °C.
Několik rad a tipů na závěr
Tvarohová hmota při pečení hodně nabyde, skoro to vypadalo, že přeteče přes okraj. Upečený tvaroh ovšem během chladnutí klesne téměř o polovinu. Velký pekáč jsem si pomocí zarolované silikonové podložky zmenšila na rozměr 25×30 cm a moučník byl „akorát“.
Upečený tvarohový základ můžete polít hořkou čokoládou a nakrájet na tyčinky.
Nakrájené kostky lze ozdobit ovocem (i šlehačkou) podle dostupnosti.
Nemusíte s nimi dělat vůbec nic, stačí je nakrájet a podávat.
Diskuze k článku