Jak upéct štědrovečerní štrúdl | recept
Kromě vánočky se na Vánoce pečou i jiné dobroty, tak třeba vánoční štola anebo štědrovečerní štrúdl. Rádi byste věděli, čím se štědrovečerní štrúdl liší od toho klasického? Přečtěte si náš recept na štědrovečerní štrúdl a vyzkoušejte.
Co je potřeba
• Listové těsto, ideálně dvě balení. Listové těsto si šikovné hospodyňky mohou vyrobit doma, ale jinak si je zcela běžně můžete zakoupit v potravinách.
• Vejce na potření
• Mouku na pysypání
• Cukr moučka
Náplň:
• 2 kila jablek
• Tuzemský rum
• Strouhanka
• Mleté lískové oříšky
• Hrst rozinek
• 2 lžičky mleté skořice
• 5 lžic moučkového cukru
• 500 gramů tvarohu
• 1 vejce
• 1 balení vanilkového cukru
• Půl balení vanilkového pudinku v prášku
Dříve než rozválíte těsto na tenké pláty, si nejprve nachystejte náplně. Tvaroh vymíchejte s vanilkovým cukrem, pudinkem a vajíčkem do krému. Dejte do lednice.
Rozinky vložte do misky a zalijte rumem.
Pak vezměte jablka, omyjte, oloupejte, zbavte stopek a jádřinců a nastrouhejte.
Umelte ořechy, které pak následně nasypejte do mísy k nastrouhaným jablkům.
Do směsi pak dále přidejte strouhanku, cukr, skořici, a také vymačkané rozinky.
Na vále – silikonové podložce či utěrce rozválejte těsto, které nejprve pokryjte vrstvou tvarohového krému a následně jablečnou náplní.
Když máte hotovo, tak srolujte, kraje pevně slepte a vajíčkem pomašlujte a vidličkou povrch párkrát propíchněte.
Záviny dejte na plech s nepřilnavým povrchem nebo pečicím papírem a pečte cca 20 minut při 180 stupních do zlatova.
Hotový štědrovečerní štrúdl pak vytáhněte z trouby ven, pocukrujte a nechte vychladnout. Servírujte se šlehačkou jako dezert ke kávě.
Diskuze k článku