Jak upéct srnčí hřbet kokosový s kandovaným ovocem | recept
Srnčí hřbet v jakékoliv variantě patří mezi nejoblíbenější moučníky nebo zákusky. Jednak nevyžaduje nijak zvláštní cukrářskou dovednost a pokud se dodrží jen pár podstatných zásad, které platí u třeného těsta, musí se povést každému. Těsto můžeme obohatit o různé variace, nyní předkládáme recept se strouhaným kokosem. Ostatní doplňující ingredience si můžete upravit podle chutí sami. Srnčí hřbet obohatí stůl při každé slavnostní příležitosti.
Co je potřeba
2 hrnky polohrubé mouky (může být na půl hladká a polohrubá)
1 hrnek cukru
bez mála půl kostky másla (Hery)
2 až 3 vejce
půl hrnku strouhaného kokosu
polovinu obsahu smetany na šlehání (125 ml)
kandované ovoce
kousky čokolády
kypřící prášek do pečiva
strouhaná citronová kůra
tuk na vymazání formy
mouku na vysypání formy
Ingredience na srnčí hřbet si připravíme předem (přes noc), aby měly všechny stejnou pokojovou teplotu. Nyní si oddělíme žloutky od bílků, máme na to připravené dvě misky. Ušleháme nejdřív bílky na tuhý sníh, nejlépe šlehacími metličkami. Zpočátku nastavíme menší obrátky šlehání, postupně zvyšujeme a šleháme, až je sníh tuhý.
Nadrobno nakrájíme kandované ovoce, nastrouháme nebo na kostičky nakrájíme čokoládu, můžeme vylepšit ještě mletými nebo nasekanými oříšky, a to vše vmícháme do těsta. Jako poslední krok zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Nejlepší je vmíchat sníh opatrně ručně, je to jistější, že ušlehaný sníh neztratí nadýchanost.
Troubu si předehřejeme asi na 180 °C, vložíme do ní formu s těstem na srnčí hřbet. Po deseti minutách teplotu pečení srnčího hřbetu stáhneme a pečeme celkem asi 35 minut. Každá trouba v domácnosti má jinou výhřevnost, řiďte se svými poznatky a podle toho si teplotu pečení srnčího hřbětu také korigujte.
Diskuze k článku