Jak upéct snídaňový koláč | recept z listového těsta
Chutný a výživný základ dne si dopřejete s tímto nápaditě vrstveným koláčem, v němž excelují všechny podstatné a veskrze oblíbené snídaňové delikatesy. Recept je nejjednodušší, co může být. Základ tvoří listové těsto, které koupíte již hotové a vám zbývá jen příprava náplně a skládání do formy. Jednoduchý a rychlý koláč nejen na snídani je hotový za chvilku.
Co je potřeba
- 1 balení chlazeného listového těsta (již vyváleného a připraveného k použití)
- 400 g libovolných párků
- 200 g tučnějšího sýru v celku
- ½ menšího pórku
- 4 vajíčka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř k dochucení
- olivový olej na závěrečné potření těsta
Tekutou složku náplně, která propojí jednotlivé vrstvy listového těsta se sypkými ingrediencemi, jednoduše připravíte prošleháním vajíček se smetanou a mlékem. Směs zároveň zostřete prolisovanými stroužky česneku, osolte a opepřete.
Na základ z listového těsta nyní jednoduše navrstvěte připravené sypké ingredience. Nejprve tedy těsto zasypte polovinou nakrájeného pórku, poté rozmístěte polovinu na kolečka nakrájených párků a jako poslední sypkou vrstvu využijte polovinu najemno nastrouhaného sýru.
Vše pak přikryjte posledním dílem listového těsta a povrch potřete olivovým olejem. Tím je příprava snídaňového koláče téměř hotova. Nyní jen naplněnou formu přesuňte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a koláč v ní pečte přibližně 45 minut do zezlátnutí.
Před krájením nechejte dozlatova upečený vrstvený a nejen ke snídani dokonalý koláč zchladnout.
Tipy
- Tento jednoduchý, efektně vrstvený snídaňový koláč přímo vybízí k obměnám. A proto dle své chuti můžete v patřičném poměru zakomponovat výraznější uzeninu klobásového typu, sýr lze zkombinovat například se slanou aromatickou nivou a pórek bezpochyby nahradit zelenou cibulkou.
- Další tip na rychlé rohlíčky z listového těsta: článek
Diskuze k článku