Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct snídaňový koláč | recept z listového těsta

Jak upéct snídaňový koláč | recept z listového těsta

Chutný a výživný základ dne si dopřejete s tímto nápaditě vrstveným koláčem, v němž excelují všechny podstatné a veskrze oblíbené snídaňové delikatesy. Recept je nejjednodušší, co může být. Základ tvoří listové těsto, které koupíte již hotové a vám zbývá jen příprava náplně a skládání do formy. Jednoduchý a rychlý koláč nejen na snídani je hotový za chvilku.

Co je potřeba

  • 1 balení chlazeného listového těsta (již vyváleného a připraveného k použití)
  • 400 g libovolných párků
  • 200 g tučnějšího sýru v celku
  • ½ menšího pórku
  • 4 vajíčka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř k dochucení
  • olivový olej na závěrečné potření těsta
1

Práci na vrstveném koláči začněte přípravou veškerých veskrze oblíbených snídaňových delikates. Nožičky párků nakrájejte na přibližně půlcentimetrová kolečka, sýr v celku nastrouhejte najemno a pórek nasekejte najemno či nakrájejte na tenká kolečka.

příprava surovin potřebných k naplnění vrstveného koláče
2

Tekutou složku náplně, která propojí jednotlivé vrstvy listového těsta se sypkými ingrediencemi, jednoduše připravíte prošleháním vajíček se smetanou a mlékem. Směs zároveň zostřete prolisovanými stroužky česneku, osolte a opepřete.

příprava vaječné směsi k propojení jednotlivých vrstev listového těsta a suchých ingrediencí
3

Chlazené listové těsto rozviňte a rádýlkem jej nařízněte na 3 stejně velké díly s šířkou cca 14 cm, čímž vytvoříte dělící část vrstveného koláče.

nakrojení listového těsta na 3 díly
4

Vyšší a užší formu, například rovný srnčí hřbet či formu na chlebíček o velikosti přibližně 27×10 cm, vyložte pečicím papírem a na její dno vložte první díl listového těsta. Přebývající okraje přitiskněte k vnitřní straně formy.

urovnání první dílu listového těsta do vystlané formy
5

Na základlistového těsta nyní jednoduše navrstvěte připravené sypké ingredience. Nejprve tedy těsto zasypte polovinou nakrájeného pórku, poté rozmístěte polovinu na kolečka nakrájených párků a jako poslední sypkou vrstvu využijte polovinu najemno nastrouhaného sýru.

snadné a rychlé navrstvení první poloviny sypkých surovin na základ z listového těsta
6

Vše pak přelijte polovinou vyšlehané vaječné směsi, která koláč dokonale spojí.

přelití navrstvených surovin částí vaječné směsi
7

Přiklopte druhým dílem listového těsta a postup vrstvení opakujte, čímž vyčerpáte všechny připravené suroviny, včetně vaječné směsi.

vrstvení zbylých surovin na druhý plát listového těsta
8

Vše pak přikryjte posledním dílem listového těsta a povrch potřete olivovým olejem. Tím je příprava snídaňového koláče téměř hotova. Nyní jen naplněnou formu přesuňte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a koláč v ní pečte přibližně 45 minut do zezlátnutí.

Před krájením nechejte dozlatova upečený vrstvený a nejen ke snídani dokonalý koláč zchladnout.

dokončení přípravy snídaňového koláče

Tipy

  • Tento jednoduchý, efektně vrstvený snídaňový koláč přímo vybízí k obměnám. A proto dle své chuti můžete v patřičném poměru zakomponovat výraznější uzeninu klobásového typu, sýr lze zkombinovat například se slanou aromatickou nivou a pórek bezpochyby nahradit zelenou cibulkou.
  • Další tip na rychlé rohlíčky z listového těsta: článek
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.