Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slaný štrúdl | recept

Jak upéct slaný štrúdl | recept

Slaný štrúdl | recept. Připravte si vynikající slaný štrúdl. Přípravu slaného štrúdlu zvládne opravdu každý, navíc jeho náplně lze libovolně měnit podle vaši chuti. Vedle tradičních jednohubek a chlebíčků své hosty slaným štrúdlem jistě mile překvapíte.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na pizzový štrúdl:

  • ½ balení listového těsta
  • 8 plátků šunky
  • 8 plátků plátkového sýra
  • 1 malá lahůdková cibulka
  • kečup na potření
  • pizza koření
  • grilovací koření

Co budeme potřebovat na špenátový štrúdl s balkánským sýrem:

  • ½ balení listového těsta
  • kečup na potření
  • listový špenát nebo drcený (množství můžete zvolit dle chuti)
  • 1 balení balkánského sýra
  • 1 malá lahůdková cibulka

 

  • hladká mouka na poprášení válu
  • vejce na potření
  • koření dle chuti, bylinkovou sůl, sezam a další vámi oblíbené suroviny na posypání
1

Nejprve si připravíme všechny ingredience na náplně. S časovým předstihem si vyndáme špenát z mrazáku, osobně upřednostňuju drcený špenát slisovaný do malých kostek. Používáme-li listový špenát, tak tato fáze samozřejmě odpadá. Pokud jsme se rozhodli pro listový špenát, jednotlivé lístky propereme a necháme je v celku. Lahůdkovou cibulku si očistíme a nakrájíme na kolečka. Nasypeme do mističky a odložíme stranou. Balkánský sýr nastrouháme na hrubém struhadle a odložíme do jiné nádoby. Vejce rozklepneme do hrnečku a rozkvedláme ho vidličkou.

2

Vál poprášíme trochou hladké mouky. Listové těsto si rozdělíme na poloviny nebo na čtvrtiny. Na silvestrovské pohoštění je lepší udělat 4 menší štrúdly, aby nám vznikly malé jednohubky. Těsto vyválíme do obdélníku asi půl centimetru silného, příliš tenké těsto by při pečení popraskalo. Vyválené těsto potřeme kečupem a posypeme kořením na pizzu nebo jiným oblíbeným kořením, například oreganem. Lahůdkovou cibulku nasypeme na natřené těsto.

3

Nejprve si připravíme štrúdl se šunkou a sýrem. Těsto rovnoměrně poklademe plátky šunky a na ně navršíme plátky sýra. Štrúdl nejprve přeložíme zleva a zprava, přimáčkneme a potom ho rovnoměrně zavineme. Štrúdl položíme na plech, pomažeme rozkvedlaným vejcem a posypeme kořením.

4

Stejně postupujeme i u špenátového štrúdlu. Na rozválené těsto naneseme kečup a posypeme ho kořením. Následně na něj rovnoměrně navršíme špenát a nasypeme strouhaný balkánský sýr. Závin zarolujeme a vložíme na plech. Pomažeme vajíčkem a posypeme kořením. Připravené štrúdly pečeme přibližně 20 minut při teplotě 180 °C dozlatova. Ať vám chutná.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct štrúdl – pokaždé jiný
Jak upéct štrúdl – pokaždé jiný
Říká se, že jablečný závin je česká klasika, ale není tomu tak. Do střední Evropy se dostal tento moučník až s nájezdy Turků. Štrúdl (slovo pochází z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.