Jak upéct slaný štrúdl | recept
Slaný štrúdl | recept. Připravte si vynikající slaný štrúdl. Přípravu slaného štrúdlu zvládne opravdu každý, navíc jeho náplně lze libovolně měnit podle vaši chuti. Vedle tradičních jednohubek a chlebíčků své hosty slaným štrúdlem jistě mile překvapíte.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na pizzový štrúdl:
- ½ balení listového těsta
- 8 plátků šunky
- 8 plátků plátkového sýra
- 1 malá lahůdková cibulka
- kečup na potření
- pizza koření
- grilovací koření
Co budeme potřebovat na špenátový štrúdl s balkánským sýrem:
- ½ balení listového těsta
- kečup na potření
- listový špenát nebo drcený (množství můžete zvolit dle chuti)
- 1 balení balkánského sýra
- 1 malá lahůdková cibulka
- hladká mouka na poprášení válu
- vejce na potření
- koření dle chuti, bylinkovou sůl, sezam a další vámi oblíbené suroviny na posypání
Krok 1
Nejprve si připravíme všechny ingredience na náplně. S časovým předstihem si vyndáme špenát z mrazáku, osobně upřednostňuju drcený špenát slisovaný do malých kostek. Používáme-li listový špenát, tak tato fáze samozřejmě odpadá. Pokud jsme se rozhodli pro listový špenát, jednotlivé lístky propereme a necháme je v celku. Lahůdkovou cibulku si očistíme a nakrájíme na kolečka. Nasypeme do mističky a odložíme stranou. Balkánský sýr nastrouháme na hrubém struhadle a odložíme do jiné nádoby. Vejce rozklepneme do hrnečku a rozkvedláme ho vidličkou.
Krok 2
Vál poprášíme trochou hladké mouky. Listové těsto si rozdělíme na poloviny nebo na čtvrtiny. Na silvestrovské pohoštění je lepší udělat 4 menší štrúdly, aby nám vznikly malé jednohubky. Těsto vyválíme do obdélníku asi půl centimetru silného, příliš tenké těsto by při pečení popraskalo. Vyválené těsto potřeme kečupem a posypeme kořením na pizzu nebo jiným oblíbeným kořením, například oreganem. Lahůdkovou cibulku nasypeme na natřené těsto.
Krok 3
Nejprve si připravíme štrúdl se šunkou a sýrem. Těsto rovnoměrně poklademe plátky šunky a na ně navršíme plátky sýra. Štrúdl nejprve přeložíme zleva a zprava, přimáčkneme a potom ho rovnoměrně zavineme. Štrúdl položíme na plech, pomažeme rozkvedlaným vejcem a posypeme kořením.
Krok 4
Stejně postupujeme i u špenátového štrúdlu. Na rozválené těsto naneseme kečup a posypeme ho kořením. Následně na něj rovnoměrně navršíme špenát a nasypeme strouhaný balkánský sýr. Závin zarolujeme a vložíme na plech. Pomažeme vajíčkem a posypeme kořením. Připravené štrúdly pečeme přibližně 20 minut při teplotě 180 °C dozlatova. Ať vám chutná.