Jak upéct působivé čokoládové řezy se svařeným vínem a krémově jemnou čokoládovou polevou
Působivé řezy s výrazně kořeněným akcentem svařeného vína, kterým je zvláčněné hořce kakaové a sladkou bílou čokoládou rozzářené lité těsto, je v souhře s krémově jemnou čokoládovou polevou nepřekonatelným a veskrze působivým, svařeným vínem provoněným, čokoládovým moučníkem.
Co je potřeba
Z uvedeného množství surovin upečete čokoládový moučník na plechu 30×25 cm
Na čokoládové těsto zvláčněné svařeným vínem:
- 250 g hladké mouky
- 3 lžíce tmavého kakaa
- 1 kypřící prášek
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g rozpuštěné zchladlé Hery
- 150 ml kupovaného svařeného vína
- 150 g bílé čokolády
Na pokapání upečeného čokoládového korpusu:
125 ml kupovaného svařeného vína
Na krémově jemnou čokoládovou polevu:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 g čokolády na vaření
- 100 g másla
Následně do tmavé sypké směsi rozklepněte vajíčka a přilijte kupované svařené víno s rozpuštěnou, avšak zchladlou Herou. Vše nejdříve vařečkou propracujte a poté elektrickým šlehačem na středním stupni 2–3 minuty prošlehávejte do hladké krémové konzistence tak, aby vzniklo lité, hořce kakaové a svařeným vínem provoněné těsto.
Lité tmavé těsto nakonec doplňte nahrubo nasekanou sladkou bílou čokoládou a v rovnoměrné vrstvě naneste na plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečícím papírem. Takto vložte do vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde hořce kakaový a sladkou bílou čokoládou rozzářený korpus pečte přibližně 25 minut.
Jakmile se čokoláda ve smetaně zcela rozpustí, rendlík sejměte z plotny a do horké čokoládové směsi vmíchejte nakrájené máslo. Vařečkou vše vymíchejte v hladkou krémově jemnou čokoládovou polevu. Takto nechejte 10–15 minut chladnout, přičemž během chladnutí polevu párkrát promíchejte, aby se na povrchu neutvořil škraloup.
Tipy
- Stejně tak působivé čokoládové řezy připravíte i s bílou, krémově jemnou čokoládovou polevou, kdy čokoládu na vaření vymění za sladkou bílou čokoládu. Výsledný čokoládový řez pak zapůsobí nejen svým kontrastně barevným laděním, ale i fantastickou chutí.
Diskuze k článku