Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct působivé čokoládové řezy se svařeným vínem a krémově jemnou čokoládovou polevou

čokoládové řezy s vínem

Působivé řezy s výrazně kořeněným akcentem svařeného vína, kterým je zvláčněné hořce kakaové a sladkou bílou čokoládou rozzářené lité těsto, je v souhře s krémově jemnou čokoládovou polevou nepřekonatelným a veskrze působivým, svařeným vínem provoněným, čokoládovým moučníkem.

Co je potřeba

Z uvedeného množství surovin upečete čokoládový moučník na plechu 30×25 cm

Na čokoládové těsto zvláčněné svařeným vínem:

  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžíce tmavého kakaa
  • 1 kypřící prášek
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g rozpuštěné zchladlé Hery
  • 150 ml kupovaného svařeného vína
  • 150 g bílé čokolády

Na pokapání upečeného čokoládového korpusu:

  • 125 ml kupovaného svařeného vína

Na krémově jemnou čokoládovou polevu:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 g čokolády na vaření
  • 100 g másla
1

Ve větší míse spolu promíchejte mouku s práškem do pečiva a tmavým kakaem, čímž vytvoříte moučný, hořce kakaový základ výsledného čokoládového řezu.

promísení moučného, hořce kakaového základu čokoládového řezu
2

Hořce kakaovou moučnou směs oslaďte krupicovým i vanilkovým cukrem.

oslazení hořce kakaové moučné směsi cukrem
3

Následně do tmavé sypké směsi rozklepněte vajíčka a přilijte kupované svařené víno s rozpuštěnou, avšak zchladlou Herou. Vše nejdříve vařečkou propracujte a poté elektrickým šlehačem na středním stupni 2–3 minuty prošlehávejte do hladké krémové konzistence tak, aby vzniklo lité, hořce kakaové a svařeným vínem provoněné těsto.

zvláčnění tmavé sypké směsi vajíčky, svařeným vínem a rozpuštěnou Herou
4

Lité tmavé těsto nakonec doplňte nahrubo nasekanou sladkou bílou čokoládou a v rovnoměrné vrstvě naneste na plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečícím papírem. Takto vložte do vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde hořce kakaový a sladkou bílou čokoládou rozzářený korpus pečte přibližně 25 minut.

doplnění litého tmavého těsta sladkou bílou čokoládou a následné pečení korpusu
5

Ihned po vytažení z trouby horký, svařeným vínem zatím jen provoněný korpus, právě svařeným vínem i zvláčněte, tedy rovnoměrně a poměrně hojně pokapejte. Poté nechejte chladnout.

zvláčnění upečeného, svařeným vínem provoněného korpusu
6

Mezitím začněte připravovat krémově jemnou čokoládovou polevu tím, že v rendlíku za stálého míchání pomalu ohřejte smetanu a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu na vaření.

rozpuštění čokolády na vaření v ohřáté smetaně
7

Jakmile se čokoláda ve smetaně zcela rozpustí, rendlík sejměte z plotny a do horké čokoládové směsi vmíchejte nakrájené máslo. Vařečkou vše vymíchejte v hladkou krémově jemnou čokoládovou polevu. Takto nechejte 10–15 minut chladnout, přičemž během chladnutí polevu párkrát promíchejte, aby se na povrchu neutvořil škraloup.

zapracování másla do smetanového základu krémově jemné čokoládové polevy
8

Na úplný závěr pak částečně zchladlou, vláčnou a krémově jemnou čokoládovou polevu naneste na vychladlý korpus a nechejte v pokojové teplotě zcela zatuhnout. Poté přesuňte do lednice k vychlazení a proležení. Nejlépe druhý den pak čokoládový moučník nakrájejte na působivé čokoládové řezy.

dokončení přípravy čokoládového řezu nanesením krémově jemné čokoládové polevy na povrch svařeným vínem provoněného korpusu

Tipy

  • Stejně tak působivé čokoládové řezy připravíte i s bílou, krémově jemnou čokoládovou polevou, kdy čokoládu na vaření vymění za sladkou bílou čokoládu. Výsledný čokoládový řez pak zapůsobí nejen svým kontrastně barevným laděním, ale i fantastickou chutí.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.