Jak upéct působivé čokoládové řezy se svařeným vínem a krémově jemnou čokoládovou polevou
Působivé řezy s výrazně kořeněným akcentem svařeného vína, kterým je zvláčněné hořce kakaové a sladkou bílou čokoládou rozzářené lité těsto, je v souhře s krémově jemnou čokoládovou polevou nepřekonatelným a veskrze působivým, svařeným vínem provoněným, čokoládovým moučníkem.
Co je potřeba
Z uvedeného množství surovin upečete čokoládový moučník na plechu 30×25 cm
Na čokoládové těsto zvláčněné svařeným vínem:
- 250 g hladké mouky
- 3 lžíce tmavého kakaa
- 1 kypřící prášek
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g rozpuštěné zchladlé Hery
- 150 ml kupovaného svařeného vína
- 150 g bílé čokolády
Na pokapání upečeného čokoládového korpusu:
-
125 ml kupovaného svařeného vína
Na krémově jemnou čokoládovou polevu:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 g čokolády na vaření
- 100 g másla
Krok 1
Ve větší míse spolu promíchejte mouku s práškem do pečiva a tmavým kakaem, čímž vytvoříte moučný, hořce kakaový základ výsledného čokoládového řezu.
Krok 2
Hořce kakaovou moučnou směs oslaďte krupicovým i vanilkovým cukrem.
Krok 3
Následně do tmavé sypké směsi rozklepněte vajíčka a přilijte kupované svařené víno s rozpuštěnou, avšak zchladlou Herou. Vše nejdříve vařečkou propracujte a poté elektrickým šlehačem na středním stupni 2–3 minuty prošlehávejte do hladké krémové konzistence tak, aby vzniklo lité, hořce kakaové a svařeným vínem provoněné těsto.
Krok 4
Lité tmavé těsto nakonec doplňte nahrubo nasekanou sladkou bílou čokoládou a v rovnoměrné vrstvě naneste na plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečícím papírem. Takto vložte do vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde hořce kakaový a sladkou bílou čokoládou rozzářený korpus pečte přibližně 25 minut.
Krok 5
Ihned po vytažení z trouby horký, svařeným vínem zatím jen provoněný korpus, právě svařeným vínem i zvláčněte, tedy rovnoměrně a poměrně hojně pokapejte. Poté nechejte chladnout.
Krok 6
Mezitím začněte připravovat krémově jemnou čokoládovou polevu tím, že v rendlíku za stálého míchání pomalu ohřejte smetanu a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu na vaření.
Krok 7
Jakmile se čokoláda ve smetaně zcela rozpustí, rendlík sejměte z plotny a do horké čokoládové směsi vmíchejte nakrájené máslo. Vařečkou vše vymíchejte v hladkou krémově jemnou čokoládovou polevu. Takto nechejte 10–15 minut chladnout, přičemž během chladnutí polevu párkrát promíchejte, aby se na povrchu neutvořil škraloup.
Krok 8
Na úplný závěr pak částečně zchladlou, vláčnou a krémově jemnou čokoládovou polevu naneste na vychladlý korpus a nechejte v pokojové teplotě zcela zatuhnout. Poté přesuňte do lednice k vychlazení a proležení. Nejlépe druhý den pak čokoládový moučník nakrájejte na působivé čokoládové řezy.
- Stejně tak působivé čokoládové řezy připravíte i s bílou, krémově jemnou čokoládovou polevou, kdy čokoládu na vaření vymění za sladkou bílou čokoládu. Výsledný čokoládový řez pak zapůsobí nejen svým kontrastně barevným laděním, ale i fantastickou chutí.