Jak upéct ořechové košíčky | recept
Jak upéct ořechové košíčky | recept. Ořechy jsou tradiční součástí spousty druhů vánočního cukroví. Základem těchto košíčků je křehký ořechový korpus, následuje ořechová náplň doplněná citronovou šťávou a zahuštěná piškoty, vše korunuje čokoládová poleva se zdobením. Jejich příprava je sice trochu náročnější, ale pokud si při ní vytvoříte tu správnou předvánoční atmosféru, určitě vás bude bavit.
Co je potřeba
Na těsto budete potřebovat:
150 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
špetka soli
1 lžičku citronové kůry
120 g másla
1 vaječný žloutek
Na náplň potřebujete:
400 ml smetany ke šlehání
150 g mletých vlašských ořechů
150 g třtinového cukru
150 g piškotů
3 lžíce tuzemského rumu
1 lžíce citronové šťávy
trocha rybízové (či jiné ostřejší) zavařeniny
Na polevu si přichystejte:
100 čokolády na vaření
125 g másla
cukrářské zdobení (kuličky, čokorýže, …) či nasekané ořechy
Troubu předehřejte na teplotu 180 °C. Formy na košíčky si lehce vymažte máslem nebo olejem. Poté lžičkou vykrajujte těsto a vkládejte do formiček. Těsto do forem vmačkejte, nezapomeňte na okraje. Košíčky vložte do trouby a pečte do zlatova. Trvá to asi 15 minut. Upečené košíčky nechte chvíli zchladnout a poté je opatrně vyjměte z formiček.
Tipy
Košíčky si můžete připravit i několik dní dopředu, náplň můžete doplnit na poslední chvíli.
Diskuze k článku