Jak upéct ořechové košíčky | recept
Jak upéct ořechové košíčky | recept. Ořechy jsou tradiční součástí spousty druhů vánočního cukroví. Základem těchto košíčků je křehký ořechový korpus, následuje ořechová náplň doplněná citronovou šťávou a zahuštěná piškoty, vše korunuje čokoládová poleva se zdobením. Jejich příprava je sice trochu náročnější, ale pokud si při ní vytvoříte tu správnou předvánoční atmosféru, určitě vás bude bavit.
Co je potřeba
Na těsto budete potřebovat:
150 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
špetka soli
1 lžičku citronové kůry
120 g másla
1 vaječný žloutek
Na náplň potřebujete:
400 ml smetany ke šlehání
150 g mletých vlašských ořechů
150 g třtinového cukru
150 g piškotů
3 lžíce tuzemského rumu
1 lžíce citronové šťávy
trocha rybízové (či jiné ostřejší) zavařeniny
Na polevu si přichystejte:
100 čokolády na vaření
125 g másla
cukrářské zdobení (kuličky, čokorýže, …) či nasekané ořechy
Krok 1
Nejprve si přichystejte těsto na košíčky. Všechny uvedené ingredience nasypte do hlubší mísy a rukama postupně zpracujte v hladké tuhé těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte jej alespoň půl hodiny odpočinout v lednici (nic se nestane, když tam těsto zůstane do druhého dne).
Krok 2
Troubu předehřejte na teplotu 180 °C. Formy na košíčky si lehce vymažte máslem nebo olejem. Poté lžičkou vykrajujte těsto a vkládejte do formiček. Těsto do forem vmačkejte, nezapomeňte na okraje. Košíčky vložte do trouby a pečte do zlatova. Trvá to asi 15 minut. Upečené košíčky nechte chvíli zchladnout a poté je opatrně vyjměte z formiček.
Krok 3
V dalším kroku si připravte náplň. Piškoty rozemelte nebo nadrťte, stačí nahrubo. Poté rozehřejte v hrnci smetanu a pomalu k ní přisypávejte ořechy, cukr a piškoty. Následně přilijte rum, zamíchejte a stáhněte z plamene.
Krok 4
Košíčky rozložte na plech, na dno každého z nich dejte trochu marmelády. Dále do nich přidejte přibližně lžičku připravené náplně. Košíčky přesuňte na chladné místo a nechte trochu zatuhnout.
Krok 5
Mezitím si přichystejte čokoládovou polevu. V hrnci ve vodní lázni rozehřejte máslo, přidejte čokoládu a metličkou míchejte dohladka. Polevou polijte košíčky a ozdobte nasekanými ořechy nebo cukrářským zdobením.
Košíčky si můžete připravit i několik dní dopředu, náplň můžete doplnit na poslední chvíli.