Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct netradiční, ale zcela mimořádnou skořicovou bábovku s ořechovou drobenkou

Jak upéct netradiční, ale zcela mimořádnou skořicovou bábovku s ořechovou drobenkou

Drobenka, využívaná spíše jako koláčové zdobení, je v této skořicové bábovce  netradiční náplní, jež svou ořechovou chutí činí z bábovky moučník netradiční a zcela mimořádný. Tedy moučník veskrze zajímavý, ořechovou drobenkou prostoupený a díky propojení se skořicovým těstem i s obzvlášť intenzivní chutí.

Co je potřeba

Na voňavé skořicové těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 120 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vajíčka
  • 250 g zakysané smetany (čím tučnější, tím bude těsto lahodnější)
  • 1 lžička vanilkového aroma

Na mimořádně intenzivní ořechovou drobenku:

  • 50 g hladké mouky
  • 125 g třtinového cukru
  • 80 g mletých ořechů
  • 50 g másla
  • 1 lžička mleté skořice

+ 200 g sušených brusinek a 2 lžíce hladké mouky

1

Zvláštností této mimořádně chutné skořicové bábovky je zakomponovaná ořechová drobenka. A právě její přípravou začněte. V míse nejprve promíchejte hladkou mouku se třtinovým cukrem a mletou skořicí.

promísení sypkého základu ořechové drobenky
2

Do sypkého základu drobenky pak prsty zapracujte mleté ořechy se změklým máslem, čímž vznikne typická drobenková konzistence a pro tento recept i žádoucí ořechová drobenka. Mísu s drobenkou prozatím odložte stranou.

zapracování másla a ořechů
3

Nyní ve větší míse promíchejte sypké suroviny potřebné na těsto. V míse tedy smíchejte hladkou mouku, s práškem do pečiva, jedlou sodou a mletou skořicí. A stejně jako ořechovou drobenku prozatím odložte stranou.

smíchání suchých, na skořicové těsto potřebných ingrediencí
4

V další míse pak elektrickými metlami prošlehejte máslo se třtinovým cukrem, přičemž po chvíli přisypte i krupicový cukr.

šlehání máslového základu skořicového těsta
doslazení máslového základu krupicovým cukrem
5

Dále do máslové směsi vešlehejte jedno vajíčko po druhém a šlehejte až do nadýchané máslové pěny, která pak bude mimořádně vláčným a jemným základem netradiční skořicové bábovky.

přidání vajíček
6

Jemný máslový základ pak obohaťte o zakysanou smetanu, která výrazně podpoří mimořádnou vláčnost bábovky.

doplnění máslového základu o zakysanou smetanu
7

Zvláčňující složku skořicové bábovky pak přesuňte do mísy se sypkou směsí a společně propracujte do hladkého nadýchaného těsta.

propojení sypké směsi na těsto se zvláčňující složkou
8

Nezbytnou součástí těsta jsou i chuťově výrazné brusinky, které sladké ladění bábovky mimořádně oživí. Brusinky však před přidáním do těsta promíchejte s patřičným množstvím hladké mouky a teprve poté je přimíchejte do připraveného těsta.

obalení brusinek hladkou moukou
promíchání nadýchaného těsta s obalenými brusinkami
9

Na dno dobře vymazané a vysypané bábovkové formy urovnejte přibližně třetinu těsta.

netradiční vrstvení bábovky
10

Těsto pak posypte polovinou ořechové drobenky a urovnejte druhou třetinu těsta a následně zasypejte druhou polovinou ořechové drobenky. Nakonec urovnejte poslední třetinu těsta.

Takto netradičně navrstvenou skořicovou bábovku s ořechovou drobenkou, vložte do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte přibližně hodinu. Jelikož je bábovka mimořádně vysoká, před vytažením z trouby raději vyzkoušejte její propečení zapíchnutou špejlí.

průběh vrstvení až do naplnění bábovkové formy

Tipy

  • Mimořádnost této netradiční skořicové bábovky prostoupené ořechovou drobenkou můžete dát na odiv i netradiční polevou, s níž skořicovou bábovku před krájením ozdobíte. Na polevu, která se báječně doplňuje se skořicovým tónem bábovky přitom stačí dohladka vymíchat 50 g moučkového cukru se 3 lžícemi javorového sirupu.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.