Jak upéct netradiční, ale zcela mimořádnou skořicovou bábovku s ořechovou drobenkou
Drobenka, využívaná spíše jako koláčové zdobení, je v této skořicové bábovce netradiční náplní, jež svou ořechovou chutí činí z bábovky moučník netradiční a zcela mimořádný. Tedy moučník veskrze zajímavý, ořechovou drobenkou prostoupený a díky propojení se skořicovým těstem i s obzvlášť intenzivní chutí.
Co je potřeba
Na voňavé skořicové těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- ½ balíčku prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 120 g másla
- 120 g třtinového cukru
- 100 g krupicového cukru
- 2 vajíčka
- 250 g zakysané smetany (čím tučnější, tím bude těsto lahodnější)
- 1 lžička vanilkového aroma
Na mimořádně intenzivní ořechovou drobenku:
- 50 g hladké mouky
- 125 g třtinového cukru
- 80 g mletých ořechů
- 50 g másla
- 1 lžička mleté skořice
+ 200 g sušených brusinek a 2 lžíce hladké mouky
Těsto pak posypte polovinou ořechové drobenky a urovnejte druhou třetinu těsta a následně zasypejte druhou polovinou ořechové drobenky. Nakonec urovnejte poslední třetinu těsta.
Takto netradičně navrstvenou skořicovou bábovku s ořechovou drobenkou, vložte do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte přibližně hodinu. Jelikož je bábovka mimořádně vysoká, před vytažením z trouby raději vyzkoušejte její propečení zapíchnutou špejlí.
Tipy
- Mimořádnost této netradiční skořicové bábovky prostoupené ořechovou drobenkou můžete dát na odiv i netradiční polevou, s níž skořicovou bábovku před krájením ozdobíte. Na polevu, která se báječně doplňuje se skořicovým tónem bábovky přitom stačí dohladka vymíchat 50 g moučkového cukru se 3 lžícemi javorového sirupu.
Diskuze k článku