Jak upéct netradiční, ale zcela mimořádnou skořicovou bábovku s ořechovou drobenkou
Drobenka, využívaná spíše jako koláčové zdobení, je v této skořicové bábovce netradiční náplní, jež svou ořechovou chutí činí z bábovky moučník netradiční a zcela mimořádný. Tedy moučník veskrze zajímavý, ořechovou drobenkou prostoupený a díky propojení se skořicovým těstem i s obzvlášť intenzivní chutí.
Co je potřeba
Na voňavé skořicové těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- ½ balíčku prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 120 g másla
- 120 g třtinového cukru
- 100 g krupicového cukru
- 2 vajíčka
- 250 g zakysané smetany (čím tučnější, tím bude těsto lahodnější)
- 1 lžička vanilkového aroma
Na mimořádně intenzivní ořechovou drobenku:
- 50 g hladké mouky
- 125 g třtinového cukru
- 80 g mletých ořechů
- 50 g másla
- 1 lžička mleté skořice
+ 200 g sušených brusinek a 2 lžíce hladké mouky
Krok 1
Zvláštností této mimořádně chutné skořicové bábovky je zakomponovaná ořechová drobenka. A právě její přípravou začněte. V míse nejprve promíchejte hladkou mouku se třtinovým cukrem a mletou skořicí.
Krok 2
Do sypkého základu drobenky pak prsty zapracujte mleté ořechy se změklým máslem, čímž vznikne typická drobenková konzistence a pro tento recept i žádoucí ořechová drobenka. Mísu s drobenkou prozatím odložte stranou.
Krok 3
Nyní ve větší míse promíchejte sypké suroviny potřebné na těsto. V míse tedy smíchejte hladkou mouku, s práškem do pečiva, jedlou sodou a mletou skořicí. A stejně jako ořechovou drobenku prozatím odložte stranou.
Krok 4
V další míse pak elektrickými metlami prošlehejte máslo se třtinovým cukrem, přičemž po chvíli přisypte i krupicový cukr.
Krok 5
Dále do máslové směsi vešlehejte jedno vajíčko po druhém a šlehejte až do nadýchané máslové pěny, která pak bude mimořádně vláčným a jemným základem netradiční skořicové bábovky.
Krok 6
Jemný máslový základ pak obohaťte o zakysanou smetanu, která výrazně podpoří mimořádnou vláčnost bábovky.
Krok 7
Zvláčňující složku skořicové bábovky pak přesuňte do mísy se sypkou směsí a společně propracujte do hladkého nadýchaného těsta.
Krok 8
Nezbytnou součástí těsta jsou i chuťově výrazné brusinky, které sladké ladění bábovky mimořádně oživí. Brusinky však před přidáním do těsta promíchejte s patřičným množstvím hladké mouky a teprve poté je přimíchejte do připraveného těsta.
Krok 9
Na dno dobře vymazané a vysypané bábovkové formy urovnejte přibližně třetinu těsta.
Krok 10
Těsto pak posypte polovinou ořechové drobenky a urovnejte druhou třetinu těsta a následně zasypejte druhou polovinou ořechové drobenky. Nakonec urovnejte poslední třetinu těsta.
Takto netradičně navrstvenou skořicovou bábovku s ořechovou drobenkou, vložte do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte přibližně hodinu. Jelikož je bábovka mimořádně vysoká, před vytažením z trouby raději vyzkoušejte její propečení zapíchnutou špejlí.
- Mimořádnost této netradiční skořicové bábovky prostoupené ořechovou drobenkou můžete dát na odiv i netradiční polevou, s níž skořicovou bábovku před krájením ozdobíte. Na polevu, která se báječně doplňuje se skořicovým tónem bábovky přitom stačí dohladka vymíchat 50 g moučkového cukru se 3 lžícemi javorového sirupu.