Jak upéct mrkvový koláč s ořechy | recept
Mrkvový koláč s ořechy | recept. Koláč z těsta, do kterého je přidaná strouhaná mrkev, vydrží dlouho vláčný a má hezkou barvu. Nemusíte se bát, že mrkev negativně ovlivní chuť, ani ji tam nepoznáte. Jestliže v tomto receptu nahradíte prášek do perníku obyčejným kypřicím práškem do pečiva, můžete z těsta upéct korpus na dort nebo třeba velikonočního beránka. Mrkvový koláč nemusíte plnit jen zavařeninou (nejlepší je rybízová nebo meruňková), ale třeba tvarohem s ušlehanou smetanou. Moučník je možné podávat suchý, pocukrovaný.
Co je potřeba
- 160 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 200 g mrkve
- 120 g ořechů
- 80 g piškotových drobků nebo strouhanky
- 100 g hrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 4 polévkové lžíce mléka
- sníh ze 3 bílků
- pikantní zavařenina na potření
V misce prosijeme odváženou mouku s kypřicím práškem. Prášek do perníku lze nahradit obyčejným pečivovým práškem, ale v tom případě přidejte nějaké koření na ochucení, např. skořici. Prášek do perníku těsto ochutí a nic přidávat nemusíte. Z bílků vyšleháme tuhý lesklý sníh a opatrně ho spojíme s mrkvovou směsí. Z uvedených surovin vypracujeme těsto.
Hotové těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem vyložený papírem na pečení. Pokud papír nemáte, vymažte plech tuhým tukem a vysypte moukou. Pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut – zapíchnutá špejle musí zůstat suchá. Po vychladnutí koláč v polovině překrojíme, jeden díl pomažeme pikantní marmeládou, druhým dílem přiklopíme a na chvilku zatížíme prázdným plechem. Poté potřeme marmeládou horní plochu, posypeme ořechy a krájíme na kostky. Přeji dobrou chuť.
Diskuze k článku