Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct medové bochánky a srdíčka | recept

23. Listopad 2022
Jak upéct medové bochánky a srdíčka | recept

Mám je raději než obyčejné perníčky, a proto pro mě na vánočním stole nesmí chybět. Ano, řeč je o medových bocháncích a srdíčkách, které dělávám před vánočními svátky každý rok. Z mouky, vajec, cukru a másla vypracuji jednoduché hladké těsto. A nesmí chybět samozřejmě dobrý med. Medové bochánky zdobím mandlemi, srdíčka slepuji povidly a zdobím čokoládou. Krásné drobné vánoční cukroví potěší na srdci i na jazyku.

Co je potřeba

  • 500 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 200 g cukr krystal
  • 100 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • mandle na ozdobu
  • vejce na potření
1

Jako první krok volím vždy loupání mandlí. A to tak že, mandle spaříme, to znamená, že je zalijeme vařící vodou a chvíli necháme louhovat. Scedíme vodu a postupně mandle zbavíme šlupek. A protože to je pro mne dost nezáživná činnost, dělám ji u televize. Loupání mandlí jde pak od ruky.

2

V rendlíku si rozpustíme dobré máslo s medem. Do větší mísy si nachystáme nejprve sypké suroviny, tedy hladkou mouku se sodou a kypřicím práškem, přidáme cukr krystal. Nakonec do mísy rozklepneme tři vejce.

3

Po vychladnutí másla s medem v rendlíku všechny přichystané suroviny na cukroví spojíme. Vypracujeme z nich hladké těsto, se kterým můžeme pracovat hned dále. Můžeme si udělat medové bochánky s mandlemi. Nebo medová srdíčka s čokoládou. Anebo si těsto rozdělit a udělat oba tvary.

4

Aby byly všechny medové bochánky stejně velké, udělám si z těsta nejprve váleček. Z válečku si pak nakrájím malé kostky. Počet kostek bude bude odpovídat počtu bochánků na našem vánočním stole. Pečeme drobné vánoční cukroví, a proto kostky nekrájíme příliš veliké.

5

Plech vyložíme pečicím papírem. Z kostiček uděláme kuličky v ruce. Každou kuličku potřeme rozšlehaným vajíčkem a dozdobíme polovičkou mandle. Každý kousek pokládáme na plech.

6

Pokud nechceme mít na vánočním stole jen medové bochánky, můžeme těsto rozválet a vykrojit z něj za pomoci vykrajovátek na cukroví malá srdíčka. Stejně jako jsem to udělala já, podívejte se na fotografii vykrajovaných tvarů. Dáme péct do předehřáté trouby.

7

Srdíčka po upečení slepuji domácími povidly a namáčím z poloviny do čokolády. Vypadají pak takto (viz obrázek). V oblibě mám švestková povidla (viz recept na švestková povidla), ale s domácími jablečnými povidly (viz recept na jablečná povidla) nebo hruškovými povidly (viz videorecept na hrušková povidla) chutnají také výborně.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kokosky s medem | recept
Jak upéct kokosky s medem | recept
Kokosky s medem | recept. Kokosky jsou oblíbené nejen jako vánoční cukroví, ale mohou se upéct kdykoliv celý rok. Jsou trvanlivé, nenáročné na příprav…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.