Mám je raději než obyčejné perníčky, a proto pro mě na vánočním stole nesmí chybět. Ano, řeč je o medových bocháncích a srdíčkách, které dělávám před vánočními svátky každý rok. Z mouky, vajec, cukru a másla vypracuji jednoduché hladké těsto. A nesmí chybět samozřejmě dobrý med. Medové bochánky zdobím mandlemi, srdíčka slepuji povidly a zdobím čokoládou. Krásné drobné vánoční cukroví potěší na srdci i na jazyku.
Co je potřeba
500 g hladké mouky
3 vejce
200 g cukr krystal
100 g másla
3 lžíce medu
0,5 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
mandle na ozdobu
vejce na potření
1
Jako první krok volím vždy loupání mandlí. A to tak že, mandle spaříme, to znamená, že je zalijeme vařící vodou a chvíli necháme louhovat. Scedíme vodu a postupně mandle zbavíme šlupek. A protože to je pro mne dost nezáživná činnost, dělám ji u televize. Loupání mandlí jde pak od ruky.
2
V rendlíku si rozpustíme dobré máslo s medem. Do větší mísy si nachystáme nejprve sypké suroviny, tedy hladkou mouku se sodou a kypřicím práškem, přidáme cukr krystal. Nakonec do mísy rozklepneme tři vejce.
3
Po vychladnutí másla s medem v rendlíku všechny přichystané suroviny na cukroví spojíme. Vypracujeme z nich hladké těsto, se kterým můžeme pracovat hned dále. Můžeme si udělat medové bochánky s mandlemi. Nebo medová srdíčka s čokoládou. Anebo si těsto rozdělit a udělat oba tvary.
4
Aby byly všechny medové bochánky stejně velké, udělám si z těsta nejprve váleček. Z válečku si pak nakrájím malé kostky. Počet kostek bude bude odpovídat počtu bochánků na našem vánočním stole. Pečeme drobné vánoční cukroví, a proto kostky nekrájíme příliš veliké.
5
Plech vyložíme pečicím papírem. Z kostiček uděláme kuličky v ruce. Každou kuličku potřeme rozšlehaným vajíčkem a dozdobíme polovičkou mandle. Každý kousek pokládáme na plech.
6
Pokud nechceme mít na vánočním stole jen medové bochánky, můžeme těsto rozválet a vykrojit z něj za pomoci vykrajovátek na cukroví malá srdíčka. Stejně jako jsem to udělala já, podívejte se na fotografii vykrajovaných tvarů. Dáme péct do předehřáté trouby.
7
Srdíčka po upečení slepuji domácími povidly a namáčím z poloviny do čokolády. Vypadají pak takto (viz obrázek). V oblibě mám švestková povidla (viz recept na švestková povidla), ale s domácími jablečnými povidly (viz recept na jablečná povidla) nebo hruškovými povidly (viz videorecept na hrušková povidla) chutnají také výborně.
Jak upéct výborné perníčky | hned měkké | recept. Tento recept na medové perníčky jsem si oblíbila nejen kvůli velikosti dávky (malých perníčků může b…
Kokosky s medem | recept. Kokosky jsou oblíbené nejen jako vánoční cukroví, ale mohou se upéct kdykoliv celý rok. Jsou trvanlivé, nenáročné na příprav…
Jak na vykrajované cukroví z čokolády a marcipánu | recept. Propojení lahodné čokolády se sladkým marcipánem a hořkým kakaem dá za vznik naprosto úžas…
Jak upéct cukroví s ořechovým krémem | recept. Toto cukroví je z kategorie pro začátečníky. Vypadá hezky, přitom příprava je velice snadná. Krém je te…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku