Jak upéct makovec bez mouky (bezlepkový) | recept
Makovec | recept. Mák je významná olejnina, v modrých semenech obsahuje až 60 % oleje. Dále obsahuje vysoký podíl vlákniny a velké množství vápníku (až dvanáctkrát více než mléko). 100 g mletého máku obsahuje doporučenou denní dávku vápníku. Konzumace makových pokrmů se doporučuje dětem, těhotným ženám a lidem trpícím osteoporózou. Pozor ale na vysokou energetickou hodnotu máku. Recept na makovec je bez přidané mouky, je vhodný i pro osoby s nesnášenlivostí lepku nebo s celiakií. Makovec je snadný na přípravu a nenáročný na suroviny. Povede se každému, nebojte se toho.
Co je potřeba
Na těsto:
- 125 g másla
- 125 g krupicového nebo krystalového cukru
- 200 g mletého máku
- 4 velká vejce
- 1 limetka (citron)
Na polevu:
- cukr
- limetová šťáva
- trochu horké vody
Přibližně po 30 minutách pečení by měl být makovec hotov. Zkusíme píchnout dřevěnou špejlí do těsta, pokud zůstane dřívko suché, je upečeno. Formu postavíme na navlhčenou utěrku a po 10 minutách makovec vyklopíme na pečící papír nebo mřížku. Po vychladnutí polijeme cukrovou polevou s limetovou nebo citronovou šťávou.
Polevu na makovec si připravíme třením cukru, citronové šťávy a lžíce horké vody.
Tipy
Makovec můžeme polít také bílou nebo tmavou čokoládou, popř. nechat bez polevy, pouze pocukrovat.
Diskuze k článku