Jak upéct lehounký a mimořádně vzdušný Cottage moučník s borůvkami
Lehounký a mimořádně vzdušný Cottage moučník se šťavnatými borůvkami a smetanovým Cottage sýrem, který se ať už v podobě řezu, koláče či chlebíčku doslova rozplývá na mlsném jazýčku. V těstě neustále šlehaný, a proto mimořádně vzdušný a nadýchaný. Borůvkami a Cottage sýrem doplněný, a proto mimořádně lehounký a šťavnatý.
Co je potřeba
- 2 vajíčka (bílky a žloutky zvlášť)
- 80 g krupicového cukru
- 100 ml mléka
- 200 g smetanového Cottage sýru
- 80 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150–200 g borůvek
Ke vzdušné žloutkové pěně přilijte mléko a přidejte přes sítko přecezený smetanový Cottage sýr. Metličkou vše propracujte.
Smetanový Cottage sýr můžete pro jemnější konzistenci v sítku ještě promačkat, rozmělnit vidličkou.
Další tipy jak využít cottage cheese v kuchyni.
Pečicí formu, ať už koláčovou či chlebíčkovou, vyložte pečicím papírem a úžasně vzdušné lehounké těsto do formy urovnejte. Povrch poté ozdobte odloženou částí borůvek, a takto vložte do předehřáté trouby. Cottage moučník pečte při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 30–40 minut, přičemž doba pečení závisí na zvoleném typu formy, respektive výšce těsta.
Po upečení nechejte zlatavě opečený Cottage moučník ve formě zcela vychladnout a poté lehounce, bez většího tlaku krájejte na řezy. Moučník je opravdu vzdušný a nadýchaný a je třeba jej krájet s opatrností.
Tipy
- Cottage moučník báječně ladí i dalším drobným ovocem, kterým je například červený rybíz, s níž získá svěžejší tón, ovšem božský je i se sladkými malinami, které navíc díky své lehkosti nemají tendenci vzdušným těstem propadat.
Diskuze k článku