Jak upéct kynuté tvarohové rolky
Jak upéct kynuté tvarohové rolky | recept z kynutého těsta. Kynuté rolky podle následujícího receptu se skvěle hodí na snídani k šálku čaje nebo mléka. Jsou nadýchané a vláčné i druhý den po upečení. Plnit se mohou nejen tvarohovou nádivkou, ale i makovou nebo oříškovou, záleží na tom, kterou máte nejraději. Pečete-li pro diabetiky, nahraďte v rozpisu cukr stejným množstvím xylitolu. Mám to odzkoušené a mohu to doporučit.
Co je potřeba
Těsto:
- 330 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 25 g droždí
- 40 g krupicového cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 250 g tvarohu
- rozinky podle chuti
- 1 žloutek
- 2 lžíce cukru
- citronová kůra z poloviny citronu
- několik kapek vanilkového extraktu
- bílek na potření pečiva před pečením
Jak připravit kynuté těsto na rolky
Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a rozdrobte do něj droždí. Na teplém místě nechte droždí vzejít, poté přidejte rozpuštěné vlahé máslo, špetku soli, celé vejce a mouku. Vypracujte tužší těsto, které bude přibližně hodinu kynout. Vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí objem.
Kynuté tvarohové rolky můžete připravit i bez řepného cukru. Nahraďte ho xylitolem nebo jiným sladidlem vhodným pro diabetiky.
Vyvalování a plnění těsta
Vykynuté těsto na rolky rozválejte na lehce pomoučené desce na obdélník. Těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku. Celou plochu rovnoměrně potřete připravenou tvarohovou náplní.
Jak těsto zavinout
Kynuté těsto s náplní po délce složte na třetinu šířky (podle fotografie) jako závin. Případné nerovnosti srovnejte, těsto je plastické a dobře se vytahuje.
Konečná úprava tvarohového pečiva
Upečené rolky nechte vychladnout na mřížce a před podáváním je posypejte moučkovým cukrem. Nevadí-li vám trochu práce navíc, můžete je cik cak zdobit polevou z moučkového cukru a citronové šťávy.
Na našem webu myslíme i na celiaky a osoby s nesnášenlivostí lepku, jistě si vyberou některý z našich receptů bez mouky třeba: https://www.jaktak.cz/jak-upect-muffiny-bez-mouky-cukru-recept.html
Diskuze k článku